Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 09.07.2024. 12:00

RHMZ: Snažan toplotni talas, temperature do 40°C

Toplotni talas pratiće i izražen deficit padavina i sa velikom verovatnoćom će se nastaviti i početkom naredne nedelje.

Foto: Karolina Rastija
  • 239
  • 34
  • 0

Republički-hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje za područje cele Srbije za jak i dugotrajan toplotni talas. Danas (9. jul) maksimalne temperature će biti od 33 do 37oC, od sutra do kraja nedelje od 35 do 40oC.

"U većini urbanih sredina očekuju se tropske noći. Toplotni talas pratiće i izražen deficit padavina i sa velikom verovatnoćom će se nastaviti i početkom naredne nedelje", kažu iz RHMZ. 

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima severne  Srbije biti umerena suša.

Povoljni toplotni uslovi, visoka relativna vlažnost vazduha i česte padavine povoljno utiču na širenje simptoma pegavosti lišća šećerne repe. U pogledu biljnih štetočina u toku je početak leta druge generacije jabukinog smotavca , dok je u zasadima šljive u toku polaganje jaja i piljenje gusenica druge generacije ove štetočine. Visoke temperature vazduha u ovom periodu ubrzaće polaganje jaja i razvoj smotavca. U zasadima krompira je prisutan krompirov moljac.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Toplotni talas RHMZ Krompirov moljac Umerena suša Pegavost lišća


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".