Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza vremena
  • 24.01.2022. 12:30
  • Grad Beograd, Beograd

Sneg u pravo vreme. Slede ledeni dani, jak mraz, suvo i pretežno sunčano

Prognoza vremena za narednih deset dana, od 24. januara do 2. februara 2022. godine

Foto: Vedran Stapić
  • 387
  • 75
  • 0

U Srbiji se u ponedeljak i utorak, 24. i 25. januara 2022. godine, u većini mesta očekuju ledeni dani, ujutro umeren i jak mraz, od -12 do -7°С, ponegde i oko -15°С , a dnevna temperatura će biti od -4 do -1°С , osim u Timočkoj Krajini gde će biti oko 2°С. U ponedeljak će doći do prestanka padavina u centralnim, istočnim i južnim krajevima, a u ostalom delu zemlje biće suvo i pretežno sunčano. U utorak krajem dana u severnim, a u sredu 26. januara i u ostalim krajevima, prognozira se prolazno naoblačenje ponegde sa slabim snegom.

U periodu od 26. do 30. januara temperatura bi bila u postepenom porastu u okviru vrednosti koje su uobičajene za ovo doba godine, a jutarnji mrazevi bi oslabili. Ponegde će biti uslova za slabe padavine, uglavnom snega, a u nižim predelima i kiše i susnežice. U ponedeljak 31. januara temperatura bi bila u manjem, a u utorak i sredu, 1. i 2. februara, u osetnijem padu, uz pojavu padavina, kiše, susnežice i snega. Na severu i zapadu zemlje se poslednjeg dana perioda očekuje postepeno razvedravanje.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima centralne i južne Srbije biti umereno do jako vlažni uslovi.

Protekla sedmica uobičajena

Proteklu sedmicu obeležili su uobičajeni vremenski uslovi za ovaj deo godine. Minimalne jutarnje temperature vazduha bile su oko ili nešto niže od proseka, a u pojedinim mestima zabeleženi su umereni do jaki mrazevi na 2 metra visine, od -3°С do - 11°С. U prizemnom sloju vazduha bilo je nižih temperatura, najčešće između -3 i -15°С, dok je u Sjenici zabeleženo -22°С. Maksimalne dnevne temperature su bile između 2°С i 12°С. Srednje dnevne temperature bile su od -8°С u višim predelima na jugozapadu i jugoistoku do +2°С na severozapadu, Negotinskoj i Timočkoj Krajini i delom u dolini južne Morave. Temperaturni uslovi tokom protekle sedmice bili su pogodni za apsolutno mirovanje prezimljujućih biljaka.

Sneg u pravo vreme

U većini dana bilo je suvo vreme, a u poslednjih dan - dva bilo je povremenih padavina u vidu slabe kiše, susnežice i snega. Registrovane padavine bile su od 5 do 25mm. Snežnih padavina bilo je u većem delu zemlje, pri čemu je u nižim predelima formiran snežni pokrivač visine od 1 do 13cm, dok je u brdsko planinskim područjima došlo do povećanja snežnog pokrivača i ima ga od 20 do 112cm. Ovaj sneg je stigao u pravo vreme jer čini odličnu termičku zaštitu ozimim usevima od pojave jakih prizemnih mrazeva. 

Siva pegavost lista pšenice

Vizuelnim pregledom parcela pod pšenicom uočeno je prisustvo biljaka sa simptomima sive pegavosti lista pšenice. U usevima uljane repice registrovano je prisustvo simptoma suve truleži na starijim ali i na nešto mlađim listovima. Na pojedinim biljkama prisutni su i simptomi izmrzavanja. U pogledu biljnih štetočina u zasadima kruške registrovano je prisustvo odraslih jedinki obične kruškine buve ali u niskom intenzitetu napada


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Prognoza vremena Ledeni dani Jak mraz Suvo Pretežno sunčano


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.