Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 19.02.2019. 17:00

Sunčano i toplo do četvrtka

U četvrtak i petak, prognozira se naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom.

Foto: Verica Matić
  • 174
  • 28
  • 0

U Srbiji se do 21. februara očekuje, u većini dana, pretežno sunčano i toplije vreme od uobičajenog za ovo doba godine. U četvrtak i petak, prognozira se naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom. Sa padom temperature kiša će prelaziti u sneg ponegde i u nižim predelima, uglavnom u južnim i istočnim delovima Srbije.

U subotu bi došlo do postepenog razvedravanja uz slab i umeren jutarnji mraz i sa dnevnom temperaturom nešto ispod prosečnih vrednosti za treću dekadu februara. Zatim od nedelje do srede 27. februara preovlađivalo bi malo do umereno oblačno i suvo vreme uz postepen porast temperature. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Uslovi za pojavu i širenje biljnih bolesti i štetočina

Toplo i sunčano vreme treba iskoristiti za zimsko prskanje voćaka. To je preventivna mera koja se obavlja u cilju smanjenja potencijala bolesti, štetočina i broja tretiranja u toku vegetacije. Tretiranje se vrši u periodu mirovanja vegetacije ili sa kretanjem vegetacije tj. bubrenjem pupoljaka.

Zimskim prskanjem suzbijaju se prezimljujuće forme bolesti i štetočina koje se nalaze na kori debla i grana, u i na spavajućim pupoljcima. Ovim preventivnim prskanjem smanjuje se mogućnost zaraze gljivičnim oboljenjima kao što su monilija, pepelnica, neke vrste rđa, kovrdžavost lista breskve, krastavost lista i ploda jabuke, šupljikavost lista koštičavih voćaka, rogač šljive i druga.

Od štetočina lisne vaši, jabukin smotavac, kruškina buva i druge. Takođe se obezbeđuje delovanje na jaja grinja. Ovo prskanje se izvodi kada su dnevne temperature iznad 10°C.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Prognoza Februar Grinje Insekti Zimsko prskanje Voće Vegetacija


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.