Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 19.03.2019. 16:30

Sunčano i toplo do ponedeljka

Do 27. marta preovlađivalo bi sunčano i toplo vreme, a tokom proteklih sedam dana registrovana je aktivnost insekata.

Foto: Bigstockphoto/ kuba61
  • 264
  • 26
  • 0

Do 27. marta preovlađivalo bi sunčano i toplo vreme, samo se u ponedeljak 25. marta očekuje prolazno naoblačenje ponegde sa slabom kišom uz manji pad temperature.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na krajnjem severu, u delovima istočne i južne Srbije preovladavaće jaka do ekstremna suša, u delovima severne, zapadne i centralne Srbije umerena suša, dok će u ostalim delovima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

U usevu uljane repice uočena je pojava imaga repičinog sjajnika

Tokom proteklih sedam dana registrovana je aktivnost insekata. U usevu uljane repice uočena je pojava imaga repičinog sjajnika i prva imaga sive repine pipe. Sa povećanjem dnevnih temperatura, očekuje se intenzivniji izlazak imaga sive repine pipe sa mesta prezimljavanja.

Kod voćarskih kultura pregledom zasada kruške registrovano je prisustvo imaga i jaja obične kruškine buve. U pogledu biljnih bolesti pregledom useva ječma uočeno je povećanje broja biljaka sa simptomima mrežaste pegavosti lista ječma i pepelnice žita. Na nekim lokalitetima dostignut je epidemijski prag (10% biljaka sa simptomima pegavosti u fazi prvog kolenca).

Kod voćarskih kultura koje su fazi bubrenja i pucanja pupoljaka potrebno je obaviti preventivni tretman nekim od preparata na bazi bakra u cilju dezinfekcije stabala i smanjenja infekcionog potencijala prouzrokovača bakteriozne plamenjače jabučastog voća, monilioza koštičavog voća, šupljikavosti lista koštičavog voća, pegavosti lista višnje i trešnje i dr.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Prognoza Mart Vegetacija


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.