Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 04.07.2017. 09:00

Sunčano i toplo tokom čitave nedelje

Sunčano i toplo vreme zadržaće se u Srbiji tokom čitave sedmice. Samo će u krajem sedmice u pojedinim područjima biti nestabilno s pljuskovima i grmljavinom. Toplo vreme prija bolestima i biljnim štetočinama.

Foto: Pezibear / Pixabay
  • 754
  • 45
  • 0

Za Srbiju se od 4. do 10. jula prognozira pretežno sunčano i sve toplije vreme. Temperatura će u postepeno rasti, pa će se od 6. do 8. jula najviša dnevna temperatura kretati između 32°C i 35°C. U petak i subotu očekuje prolazno naoblačenje sa kratkotrajnom kišom, pljuskovima i grmljavinom uz manji pad temperature. O utorka se prognozira toplo i nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom ponegde.

Toplo vreme pogoduje štetočinama

Toplo i sunčano vreme tokom proteklih nekoliko dana pogodovalo je biljnim štetočinama. Pregledom plodova jabuke uočena su sveže položena jaja druge generacije jabukinog smotavca. Takođe, prisutana je i druga generacija šljivinog smotavca. U zasadima jabuke registrovana je brojna populacija grinja.

Epidemija pegavosti lista šećerne repe

Na kruškama je u toku je intenzivno piljenje larvi treće letnje generacije kruškine buve, dok je na vinovoj lozi je uočen početak piljenja larvi druge generacije pepeljastog grožđanog moljca. U pogledu biljnih bolesti toplo vreme sa jutarnjim rosama stvara povoljne uslove za infekciju i širenje prouzrokovača pegavosti lišća šećerne repe. Na pojedinim parcelama kod nekih sorti prisutni simptomi su na nivou ili blizu prvog epidemijskog praga. Na krompiru su uočeni simptomi plamenjače.

Foto: Pezibear / Pixabay


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Prognoza Sunce Pljuskovi Grmljavina Bolesti Štetočine Zaštita bilja


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao