AgroKlub.rs

\

Agro prognoza

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Agro prognoza » Sunčano i toplo tokom čitave nedelje

Sunčano i toplo tokom čitave nedelje

Vremenska prognoza

Sunčano i toplo tokom čitave nedelje

Datum: 04.07.2017. 09:00

Kategorija:

Agro prognoza

Sunčano i toplo vreme zadržaće se u Srbiji tokom čitave sedmice. Samo će u krajem sedmice u pojedinim područjima biti nestabilno s pljuskovima i grmljavinom. Toplo vreme prija bolestima i biljnim štetočinama.

Za Srbiju se od 4. do 10. jula prognozira pretežno sunčano i sve toplije vreme. Temperatura će u postepeno rasti, pa će se od 6. do 8. jula najviša dnevna temperatura kretati između 32°C i 35°C. U petak i subotu očekuje prolazno naoblačenje sa kratkotrajnom kišom, pljuskovima i grmljavinom uz manji pad temperature. O utorka se prognozira toplo i nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom ponegde.

Toplo vreme pogoduje štetočinama

Toplo i sunčano vreme tokom proteklih nekoliko dana pogodovalo je biljnim štetočinama. Pregledom plodova jabuke uočena su sveže položena jaja druge generacije jabukinog smotavca. Takođe, prisutana je i druga generacija šljivinog smotavca. U zasadima jabuke registrovana je brojna populacija grinja.

Epidemija pegavosti lista šećerne repe

Na kruškama je u toku je intenzivno piljenje larvi treće letnje generacije kruškine buve, dok je na vinovoj lozi je uočen početak piljenja larvi druge generacije pepeljastog grožđanog moljca. U pogledu biljnih bolesti toplo vreme sa jutarnjim rosama stvara povoljne uslove za infekciju i širenje prouzrokovača pegavosti lišća šećerne repe. Na pojedinim parcelama kod nekih sorti prisutni simptomi su na nivou ili blizu prvog epidemijskog praga. Na krompiru su uočeni simptomi plamenjače.

Foto: Pezibear / Pixabay

Broj pregleda članka: 728; Uspešnost članka: 44.4

Izvor: Republički hidrometeorološki zavod Srbije

Tagovi: Zaštita bilja, Štetočine, Bolesti, Sunce, Prognoza, Pljuskovi, Grmljavina, Vreme

Ključne reči članka: suncano, i, toplo, tokom, citave, nedelje, vreme, toplo, generacije, sunčano


Marinko Tica

Svi tekstovi autora

Autor Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Izdvojeni članci - Agro prognoza

Stigla "Goveđa zima"
19.04.2017.