• Prognoza vremena
  • 22.11.2016. 11:00

Sunčano i toplo vreme

Do 26. novembra sunčano i toplo vreme. Od nedelje oblačno s povremenom kišom, a 29. i 30. novembra očekuju se jutarnji mrazevi.

Foto: bigstockphoto.com/Mark ross
  • 220
  • 34
  • 0

U Srbiji se u periodu do 26. novembra očekuje pretežno sunčano i toplo vreme za ovo doba godine, osim u Timočkoj Krajini gde će biti oblačno i hladno, povremeno sa sipećom kišom, rosuljom. Do četvrtka će u košavskom području duvati umeren i jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa udarima olujne jačine.

Od vikenda temperatura u padu

U nedelju i ponedeljak, 27. i 28. novembra, očekuje se umereno do potpuno oblačno vreme mestimično s kišom, prvo na severu i zapadu zemlje. Temperatura vazduha će biti u padu. Poslednja dva dana perioda, 29. i 30. novembra, bila bi pretežno sunčana i hladna s jutarnjim mrazevima. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u periodu do 30. novembra, u centralnim, severnoistolnim, istočnim, jugozapadnim i južnim krajevima Srbije preovladavaće umereno do ekstrmno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Uslovi za pojavu i širenje biljnih bolesti i štetočina

Na usevima strnih žita i leguminozama kao što su lucerka, crvena detalina i druge, pogodni su uslovi za razvoj glodara. Ovi usevi su gustog sklopa pa je suzbijanje glodara teže obaviti. Osim toga, glodari se sele na susedne parcele pa je potrebno obaviti suzbijanje na većim površinama. U voćnjacima, posebno u mladim, glodari mogu dovesti do oštećenja korena i kore ispod površine zemljišta. Potrebno je pratiti brojnost glodara, a kada se utvrdi da je u porastu treba obaviti tretiranje

Foto: bigstockphoto.com/Mark ross


Povezana biljna vrsta

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se gaji na svim kontinentima, a od evropskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za ishranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košenjem,... Pročitaj više »

Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Temperatura Rosulja Vlažnost Lucerka Crvena detelina Strna žita Brojnost glodara


Autorka

Marija Antanasković

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.