• Vremenska prognoza
  • 03.09.2019. 13:30

Svežije vreme: Povoljni uslovi za razvoj biljnih bolesti u usevima povrća

Prognozira se prolazno naoblačenje, prvo na zapadu i severozapadu zemlje, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Na usevima paprike i paradajza koji nisu u intenzivnoj proizvodnji (bašte, okućnice) registrovano je prisustvo povrtne stenice.

Foto: Bigstockphoto/Goodmoments
  • 72
  • 14
  • 0

U narednom periodu prognozira se prolazno naoblačenje, prvo na zapadu i severozapadu zemlje, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a u sredu 4. septembra i u ostalim krajevima. U četvrtak i petak, 5. i 6. septembra, bilo bi sunčano i toplije uz mogućnost pojave kratkotrajnih poslepodnevnih pljuskova i grmljavine na istoku i jugozapadu Srbije. Od subote 7. septembra do kraja perioda očekuje se promenljivo oblačno i svežije vreme mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima severne i zapadne Srbije biti umerena suša.

U toku je piljenje larvi treće generacije jabukinog smotavca

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata štetočina. U toku je piljenje larvi treće generacije jabukinog smotavca. Kod ratarskih kultura u usevima kukuruza šećerca i paprike uočeno je prisustvo položenih jajnih legala treće generacije kukuruznog plamenca kao i jaja pamukove sovice.

Na usevima paprike i paradajza koji nisu u intenzivnoj proizvodnji (bašte, okućnice) registrovano je prisustvo povrtne stenice. Povrtna stenica je polifagna štetočina. Štete prave larve i odrasle jedinke koje buše biljno tkivo i sisaju sokove. Plodovi dobijaju gorak ukus i gube tržišnu vrednost.

U pogledu biljnih bolesti povoljne temperature i prisustvo vlage u vidu rose u jutarnjim satima stvara povoljne uslove za razvoj biljnih bolesti u usevima povrća. U usevima mrkve postoji visok rizik od infekcije prouzrokovačem crne pegavosti lista mrkve.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Septembar Jabukin smotavac Povrtna stenica


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.