Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 03.09.2019. 13:30

Svežije vreme: Povoljni uslovi za razvoj biljnih bolesti u usevima povrća

Prognozira se prolazno naoblačenje, prvo na zapadu i severozapadu zemlje, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Na usevima paprike i paradajza koji nisu u intenzivnoj proizvodnji (bašte, okućnice) registrovano je prisustvo povrtne stenice.

Foto: Bigstockphoto/Goodmoments
  • 93
  • 14
  • 0

U narednom periodu prognozira se prolazno naoblačenje, prvo na zapadu i severozapadu zemlje, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a u sredu 4. septembra i u ostalim krajevima. U četvrtak i petak, 5. i 6. septembra, bilo bi sunčano i toplije uz mogućnost pojave kratkotrajnih poslepodnevnih pljuskova i grmljavine na istoku i jugozapadu Srbije. Od subote 7. septembra do kraja perioda očekuje se promenljivo oblačno i svežije vreme mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima severne i zapadne Srbije biti umerena suša.

U toku je piljenje larvi treće generacije jabukinog smotavca

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata štetočina. U toku je piljenje larvi treće generacije jabukinog smotavca. Kod ratarskih kultura u usevima kukuruza šećerca i paprike uočeno je prisustvo položenih jajnih legala treće generacije kukuruznog plamenca kao i jaja pamukove sovice.

Na usevima paprike i paradajza koji nisu u intenzivnoj proizvodnji (bašte, okućnice) registrovano je prisustvo povrtne stenice. Povrtna stenica je polifagna štetočina. Štete prave larve i odrasle jedinke koje buše biljno tkivo i sisaju sokove. Plodovi dobijaju gorak ukus i gube tržišnu vrednost.

U pogledu biljnih bolesti povoljne temperature i prisustvo vlage u vidu rose u jutarnjim satima stvara povoljne uslove za razvoj biljnih bolesti u usevima povrća. U usevima mrkve postoji visok rizik od infekcije prouzrokovačem crne pegavosti lista mrkve.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Septembar Jabukin smotavac Povrtna stenica


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.