Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 19.11.2019. 13:40

Topla jesen stvara uslove za pojavu glodara i insekata

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima zapadne umerena do jaka suša, dok će u delovima istočne Srbije biti umereno do jako vlažno.

Foto: Gordana Nastić
  • 104
  • 11
  • 0

U Srbiji se do 24. novembra očekuje promenljivo oblačno, u većini dana vetrovito i toplije vreme od uobičajenog za ovo doba godine - mestimično sa kišom, najčešće slabog intenziteta.

Nešto više padavina prognozira se u sredu 20. novembra. Temperatura vazduha će biti u postepenom padu. Od ponedeljka 25. do srede 27. novembra očekuje se oblačno i hladnije vreme sa kišom u svim krajevima uz slabljenje košave.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima zapadne umerena do jaka suša, dok će u delovima istočne Srbije biti umereno do jako vlažno.

Na usevima pšenice i ječma registrovano prisustvo cikada 

Topla jesen stvara uslove za pojavu i umnožavanje glodara i drugih štetočina. Poljski glodari, od kojih su kod nas dominantne i štetne vrste: poljska voluharica, poljski miš i hrčak uništavaju useve, oštećuju zasade, zagađuju i oštećuju uskladištene proizvode. Osim toga glodari su i prenosioci brojnih bolesti. Većina je aktivna tokom cele godine.

Pored glodara, trenutni vremenski uslovi pogoduju i razvoju insekata. Vizuelim pregledom useva pšenice i ječma registrovano je prisustvo cikada kao i kolonija lisnih vaši. Pored direktnih šteta koje prouzrokuju usled ishrane, cikade i vaši su prenosioci izuzetno značajnih i destruktivnih virusa.


Tagovi

Vreme Prognoza Novembar Jesen Košava Glodari


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃