• Vremenska prognoza
  • 02.07.2019. 13:00

Toplo i tokom sledeće nedelje: U delovima južne Srbije ekstremna suša

Od četvrtka do srede 10. jula u većini mesta se očekuje pretežno sunčano vreme. Posle podne uz lokalni razvoj oblačnosti mogući su kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom uglavnom u brdsko - planinskim predelima.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 226
  • 47
  • 0

U Srbiji se u sredu prognozira prolazno naoblačenje sa pljuskovima, grmljavinom i manjim padom temperature. Od četvrtka 4. pa do 10. jula u većini mesta se očekuje pretežno sunčano vreme. Posle podne uz lokalni razvoj oblačnosti mogući su kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom uglavnom u brdsko - planinskim predelima.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima zapadne umerena do jaka suša, dok će u delovima južne Srbije biti ekstremna suša.

U toku je razvoj treće letnje generacije obične kruškine buve

Tokom proteklih sedam dana zabeležena je aktivnost insekata. Registrovana su položena jaja i početak piljenja larvi druge generacije jabukinog smotavca. Takođe, utvrđeno je prisustvo jaja i piljenje larvi druge generacije šljivinog/ breskvinog smotavca. U toku je razvoj treće letnje generacije obične kruškine buve i prisustvo svih razvojnih stadijuma.

Kod ratarskih kultura na parcelama merkantilnog kukuruza utvrđeno je prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca, a na usevima soje, na više lokaliteta, registrovano je prisustvo grinja na
naličju listova.

Vinova loze se nalazi u fenofazi

U pogledu biljnih bolesti vremenski uslovi su pogodni za dalje širenje prouzrokovača plamenjače i pepelnice vinove loze. Takođe, vinova loze se nalazi u fenofazi kada je osetljiva na infekcije od gljive prouzrokovača sive truleži grožđa.

Kod ratarskih kultura utvrđeno je prisustvo simptoma pegavosti lista šećerne repe na nivou drugog epidemijskog praga (na 25% listova prisutno 3 do 5 pega). Visoke vrednosti relativne vlažnosti vazduha stvorile su izuzetno povoljne uslove za ostvarenje infekcije od strane prouzrokovača plamenjače i prouzrokovača crne pegavosti krompira.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Jul Jabukin smotavac Kukuruzni plamenac Grinje Trulež grožđa Pegavost lista


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

A rekli su da su maske obavezne ;)