Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 27.12.2021. 15:05

U najavi porast temperatura - sve više glodara na usevima

Pregledom useva ozimih žita registrovano je prisustvo aktivnih rupa od glodara, poljskog miša i poljske voluharice.

Foto: Depositphotos/alho007
  • 95
  • 10
  • 0

U Srbiji do srede 29. decembra bi preovlađivalo oblačno vreme povremeno sa kišom, na visokim planinama sa snegom. Temperature vazduha bi bile oko prosečnih vrednosti za ovaj deo decembra. Od četvrtka 30. decembra se prognozira postepen prestanak padavina i delimično razvedravanje uz porast temperature. Od petka 31. decembra 2021. godine do nedelje 2. januara 2022. godine očekuje se toplije vreme od uobičajenog i u većini mesta suvo. Od ponedeljka 3. januara do kraja perioda ponovo bi bilo prolaznih naoblačenja sa kišom, na planinama sa snegom, uz pad temperature.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, u delovima severozapadne ekstremno vlažni uslovi, dok će na krajnjem severu zemlje i u delovima jugozapadne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Najveću štetu prave glodari

Pregledom useva ozimih žita registrovano je prisustvo aktivnih rupa od glodara, poljskog miša i poljske voluharice. Hrane se podzemnim zelenim delovima biljke, kao i zrnevljem i plodovima. Najveće štete nastaju nakon setve, jer odnose posejano seme u svoje leglo, što se kasnije u polju vidi u vidu oaza. Kada su uslovi povoljni dolazi do brzog porasta populacije. U usevima nije registrovano prisustvo drugih štetočina i bolesti.


Tagovi

Vremenska prognoza Porast temperature Glodari


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ruska dzanarika. O njenoj otpornosti, otkupnoj ceni u topličkom okrugu i značaju u kalemljenju, čitajte uskoro na agroklubu.