Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 03.05.2023. 12:30

U narednom periodu promenljivo vreme, na repištima primećena repina pipa

Šećerna repa, koja je u početnim fazama razvoja, je izuzetno osetljiva na napad repine pipe

Foto: Maja Celing Celić
  • 67
  • 6
  • 0

U Srbiji se u narednom periodu očekuje promenljivo vreme uz porast temperature vazduha, maksimalne vrednosti će biti u intervalu od 20 do 25 stepeni Celzijusa. Uz smenu sunčanih i oblačnih intervala u pojedinim područjima će biti uslova za pojavu kratkotrajne kiše ili lokalnih pljuskova ponegde praćenih i grmljavinom. Veće količine padavina prognoziraju se krajem perioda.

Prema prognoziranim vrednostima SPI1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima centralne i jugoistočne Srbije biti umerena i jaka suša.

Voćari oprez: Prisutne su breskvine vaši i smotavac

Tokom sedmice bilo je aktivnosti velikog broja insekata štetočina. Na starim i novim repištima ima odraslih jedinki repine pipe. Šećerna repa, koja je u početnim fazama razvoja, je izuzetno osetljiva na napad ove štetočine. U zasadima kruške su prisutni svi stadijumi razvoja kruškine buve. U toku je polaganje jaja prve letnje generacije. U zasadima bresaka i nektarina je registrovano prisustvo zelene breskvine vaši i breskvinog smotavca kod koga je počelo piljenje larvi prve generacije.

Kako zaštititi šećernu repu od repine pipe?

U pogledu biljnih bolesti period primarnih infekcija od prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke je u toku. Postoji i visok rizik od infekcije cveta prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća, dok su na osetljivim sortama jabuke prisutni simptomi pepelnice jabuke u vidu belih mladara.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Promenljivo vreme Normalna vlažnost Suša Pljuskovi Grmljavina Repina pipa Vremenska prognoza Kruškina buva Breskvine vaši Breskvin smotavac Pepelnica jabuke Čađava pegavost


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.