Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 06.08.2019. 11:00

Visoke temperature do četvrtka: Toplo vreme povoljno uticalo na aktivnost insekata

U Srbiji se do 14. avgusta u većini dana očekuje pretežno sunčano i toplo vreme. Temperatura vazduha bi bila u postepenom porastu do četvrtka i imala bi vrednosti od 33 do 37°C. U četvrtak uveče i u toku noći na severozapadu Srbije, a u petak ponegde i u ostalim krajevima uz više oblačnosti prognozira se kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 116
  • 20
  • 0

U Srbiji se do 14. avgusta u većini dana očekuje pretežno sunčano i toplo vreme. Međutim u četvrtak uveče i u toku noći na severozapadu Srbije, a u petak 9. avgusta ponegde i u ostalim krajevima uz više oblačnosti prognozira se kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom. Temperatura bi bila u manjem padu. Zatim se do kraja perioda očekuje pretežno sunčano vreme uz postepen porast temperature, koja bi od ponedeljka 12. avgusta u većini mesta bila iznad 35°C.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima zapadne umerena do jaka suša, dok će u delovima južne Srbije biti umerena suša.

Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje u kome se ističe da će usled uticaja toplog afričkog vazduha na području Srbije u sredu 7. i četvrtak 8. biti veoma toplo sa temperaturom od 34 do 37 °C.

U toku je polaganje jaja jabukinog smotavca treće generacije

Toplo vreme povoljno je uticalo na aktivnost insekata. Pregledom zasada jabuka registrovano je prisustvo položenih jaja jabukinog smotavca. U toku je polaganje jaja treće generacije. Pregledom zasada kruške utvrđeno je prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve. U toku je piljenje larvi četvrte letnje generacije ove štetočine.

Kod ratarskih kultura u usevima krompira registruje se povećanje brojnosti odraslih jedinki krompirovog moljca i u narednih nekoliko dana očekuje se maksimum leta leptira treće generacije. U usevima kukuruza i paprike uočeno je prisustvo novopoloženih jajnih legala kukuruznog plamenca. Aktivnost druge generacije je još uvek visoka, naročito na području Vojvodine.

U pogledu biljnih bolesti registruje se širenje simptoma prouzrokovača pegavosti lista šećerne repe. Pored širenja pega na starijem lišću, uočavaju se i nove pege na mladim listovima. Kod voćarskih kultura nestabilno vreme krajem protekle sedmice moglo je stvoriti povoljne uslove za pojavu truleži plodova u voćnjaku, a kasnije i u skladištima.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Avgust Zasade jabuka Zasade krušaka Jabukin smotavac Kukuruzni plamenac


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.