Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 11.01.2021. 15:40

Vodostaji u porastu, padavine u najavi - do kraja perioda ledeni dani

Do kraja perioda, 20. januara, prognozira se uglavnom suvo vreme sa umerenim i jakim jutarnjim mrazevima i dnevnom temperaturom vazduha u većini mesta ispod 0°C (ledeni dani).

Foto: Zvezdana Gligorijević (ilustracija)
  • 99
  • 65
  • 0

U Srbiji se početkom perioda očekuje pretežno oblačno i hladno vreme. Do petka 15. januara očekuje se povremeno slab sneg, dok se na jugu Srbije očekuje uz sneg i kiša, koja će se lokalno lediti pri tlu. Do kraja perioda, 20. januara, prognozira se uglavnom suvo vreme sa umerenim i jakim jutarnjim mrazevima i dnevnom temperaturom vazduha u većini mesta ispod 0°C (ledeni dani).

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jako do ekstremno vlažni uslovi, u delovima severne Srbije umereno vlažni uslovi, dok će na krajnjem severu zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Prema upozorenjima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, tokom dana na području Srbije u većini mesta umeren sneg, a na jugu i jugoistoku povremeno i kiša koja će se zbog niske temperature lediti pri tlu. U planinskim predelima povećanje visine snežnog pokrivača za 20 do 40 cm, naročito na jugozapadu Srbije, kao i u oblasti Homolјa na istoku zemlјe.

Poplave na jugu Srbije! Spašeni i ljudi i stoka

 U nižim predelima dalјe povećanje visine snega za oko 10 cm, lokalno i više, osim Vojvodine, gde se očekuju slabije padavine (oko pet centimetra snega) i krajnjeg juga Srbije, gde će uz sneg padati i kiša, koja će se lokalno lediti na tlu.

Takođe, na Limu vodostaji će biti u porastu u naredna 24 časa i kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava. Na gornjem toku Južne Morave i Nišave vodostaji će biti u porastu u naredna 24 časa sa dostizanjem i prevazilaženjem redovne odbrane od poplava kod Niša, Aleksinca i Mojsinja.

Glodari i dalje haraju usevima

Vremenski uslovi pogodovali su pojačanoj aktivnosti poljskih glodara koji prave štetu na strnim žitima, u voćnjacima i lucerištima, jer u toku zimskog perioda nema druge pristupačne hrane. Strna žita pružaju i druge povoljnosti za nesmetan razvoj glodara.

Gustina sklopa useva pšenice onemogućava izvođenje pojedinih agrotehničkih mera u toku vegetacije, pa podzemni hodnici glodara ostaju pošteđeni od uništavanja.


Tagovi

Vremenska prognoza Sneg Padavine Ledeni dani


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.