Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 23.02.2021. 11:00

Za vikend pad temperature - kod kruške uočen mali i veliki potkornjak

Potkornjaci su značajne štetočine voćaka i šumskog drveća i najčešće napadaju biološki oslabljena voćna stabla i drveće, pa se smatraju sekundarnim štetočinama.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 122
  • 6
  • 0

U Srbiji se početkom sedmice u jutarnjim časovima ponegde očekuje slab mraz i magla. U sredu, 24. februara u nižim predelima bi bilo malo svežije uz duže zadržavanje magle i niske oblačnosti, a u brdsko-planinskom području pretežno sunčano. U četvrtak, 25. i petak, 26. februara magla se mestimično očekuje ujutro, a u toku dana u svim krajevima bi bilo pretežno sunčano i toplo.

Za dane vikenda prognozira se umereno naoblačenje uz pad temperature, ponegde sa slabom kratkotrajnom kišom. U višim planinskim predelima provejavanje snega. Početkom naredne sedmice toplije vreme uz razvedravanje.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima zapadne i istočne Srbije biti umerena suša.

Štete od repičine pipe i potkornjaka voća

Tokom proteklih dana uočena je aktivnost insekata štetočina. U usevima uljane repice počela je aktivnost velike repičine pipe. Ustanovljen je i porast broja male repičine pipe, što ukazuje na njenu povećanu aktivnost i masovnu migraciju na repišta.

Stižu mala i velika repičina pipa - kako ih prepoznati i suzbiti?

Кod voćarskih kultura, u zasadima kruške registrovano je prisustvo malog i velikog potkornjaka voćaka. Potkornjaci su značajne štetočine voćaka i šumskog drveća i najčešće napadaju biološki oslabljena voćna stabla i drveće, pa se smatraju sekundarnim štetočinama.


Tagovi

Vremenska prognoza Toplo vreme Pad temperature Potkornjaci Repičina pipa


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...