Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 21.01.2020. 13:30

Zadržava se hladno vreme uz ekstremnu sušu

U narednim danima očekuje se uobičajeno vreme za ovo doba godine, sa jutranjim mrazevima i maglom. U čitavoj zemlji preovladavaće suša.

Foto: Pixabay/Hans
  • 340
  • 26
  • 0

U Srbiji se tokom većeg dela perioda očekuje uobičajeno hladno vreme za ovo doba godine, sa jutarnjim mrazem i maglom, koja će se po kotlinama, nizijama i dolinama reka u pojedinim danima zadržavati i duži period dok bi u ostalim krajevima bilo malo i umereno oblačno sa sunčanim periodima.  Samo se u subotu i nedelju, 25. i 26. januara, očekuje naoblačenje, ponegde sa slabom kišom i malo toplije vreme.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije države preovladavaće ekstremna suša dok će u delovima južne Srbije, biti umerena do jaka suša.

Voćke ugrožene zbog glodara

Mlada stabla voćaka često su u toku zime izložena oštećenjima od glodara, pre svega poljskih miševa, voluharica i zečeva. Oštećenja su obično u zoni korenovog sistema, tako da se mlada stabla u toku vegetacije iznenada kompletna suše. Posebno su ugroženi voćnjaci gde su površine neobrađene jer su opali plodovi hrana za glodare u toku vegetacije i zime. U nedostatku hrane, štetočine se hrane korenjem voća, posebno jabuka i krušaka. Suzbijanje poljskih miševa i voluharica sprovodi se u jesen ili zimu, u periodu njihove najveće aktivnosti i potrebe za hranom.

Tokom zime štetni insekti i grinje su skriveni u raznim zaklonima (ispod kore, naborima kore, pukotinama na stablu i drugim mestima). Tokom januara ili kasnije, sa povećanjem temperature iznad 5°C, započinju ponovo svoju aktivnost što predstavlja pravi momenat za sprovođenje hemijske zaštite, odnosno, zimsko prskanje. Zimsko prskanje je veoma značajno u proizvodnji voća jer se time još pre početka vegetativnog perioda, smanjuje potencijal razmnožavanja prezimljavajućih formi štetnih organizama.


Tagovi

Hladno vreme Naoblačenje Ekstremna suša Stabla voćaka Glodari Voluharice Poljski miševi Štetni organizmi Štetni insekti Grinje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB