• Vremenska prognoza
  • 08.01.2020. 13:30

Zubato sunce u narednom periodu: Usevi na njivama izloženi napadima štetočina

Prema prognozama u narednom periodu nas očekuju hladna jutra, a tokom dana bilo bi malo i umereno oblačno vreme.

Foto: Gordana Nastić
  • 92
  • 21
  • 0

U Srbiji se tokom narednog perioda očekuju hladna jutra, sa slabim i umerenim mrazem i maglom mestimično. Tokom dana bi bilo malo i umereno oblačno i suvo vreme, sa dužim sunčanim periodima uz postepeni porast dnevnih temperatura, posebno u drugoj polovini sedmice.

Samo će u ponedeljak 13. januara u brdsko-planinskim predelima biti pretežno oblačno, uz provejavanje snega.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima istočne Srbije biti ekstremna suša.

Miševi i voluharice najviše uništavaju strna žita

Tokom zime usevi na njivama su izloženi napadima štetočina, među kojima su poljski glodari najzastupljeniji. Strna žita, pored lucerke i deteline, spadaju u grupu useva koji omogućavaju optimalne uslove za život sitnih poljskih glodara. Za sitne glodare koji ne padaju u zimski san pšenica je vrlo važna u ishrani. U toku zimskog perioda osim ozimih formi strnih žita i lucerišta, druge pristupačne hrane skoro da i nema. Tako su miševi i voluharice u periodu mirovanja vegetacije upućeni samo na ove dve biljne vrste i sasvim je logično da su najveća oštećenja u strnim žitima upravo tokom zime.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Januar Miševi Glodari Usevi Zima


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Duboko zimsko oranje je u toku, neki poljoprivredni proizvođači usled previše poslova ne stignu da o... Pročitaj celu belešku »