Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Elektro instalacije na traktoru

Da li vam se desilo nekad da pre nego što krenete od kuće na njivu, normalno pokrenete traktor, a kad stignete na polje, mašina više neće da "upali"? Šta je uzrok mogućeg kvara pitali smo autoelektričara Vekoslava Tanaskovića iz Topole, koji se popravkom elektronike na automobilima i traktorima bavi više od 40 godina.

"Prvo se odmah vidi akumulator, klema, priključci, jer kako napomenusmo možda je klema labava, pa neće da upali. Posle toga alnaser - elektropokretač može da bude drugi mogući problem, četkice, bendiks, biksne...", kaže Tanasković.

Treći uzrok može da bude punjenje: ako je prazan akumulator mora da se vidi šta je razlog njegovog pražnjenja, a da nema dopune. Tada je u pitanju alternator, a najveći uzrok je regler (regulator napona), a možda su četkice "pri kraju". Takođe, može doći do prevelikog punjenja akumulatora, koji pri tom može da pukne, odnosno eksplodira, što rezultira opasnim ozledama na čoveku, a i na samom traktoru.

 

Prethodna foto galerija

Sledeća foto galerija


Autorka

Julijana Kuzmić

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...