Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Mlada kopriva i priprema čorbice

Kopriva je već uveliko izbacila mlade izdanke. Zna se od davnina da je lekovita ali pored toga, žara, je kako je u narodu zovu i veoma ukusna. To je samonikla biljka za koju kažu da je nešto najbolje što tako lako možemo gotovo na svakom koraku uzeti iz prirode. Možemo je naći svuda, u baštama, dvorištu, po obodima šuma livada, parkovima, tamo gde ništa drugo ne može da raste bujaće grm koprive. I dok je jedni uništavaju, čupaju i kose, drugi je poštujući njena lekovita svojstva beru, kuvaju ili suše.

Ovu biljku je najbolje jesti nakon termičke obrade, dovoljno je minut dva ubaciti je u kipuću vodu, a nakon toga je možemo slobodno koristiti jer neće žariti. Mogućnosti za njenu pripremu je mnogo, a najednostavniji način je da je pripremimo kao što pravimo varivo od spanaća ili blitve, a neće trebati ni puno vremena za pripremu jedne od najzdravijih čorbica na svetu.

Priprema je jednostavna - 400 gr koprive popariti ocediti, iseckate na rezance, kratko propržite na ulju u kojem ste predhodno izdinsta glavica crnog luka. Dodati oko dva litra vode, začine, rendanu šargarepu i šaku pirinča, a pet minuta pred kraj kuvanja seckani peršun i čen belog luka. Začiniti po ukusu sa limunovim sokom.

Prethodna foto galerija

Sledeća foto galerija


Autorka

Rada Milišić

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.