Pečena samsa

Vranjanka Dorotea Vasilev ima samo dvadeset godina i već je pravi majstor u spremanju pite samse koja vekovima slovi za pravi delikates na ovom području, a bez koga ni jedna domaćica u ovom kraju u vreme velikih praznika ne može da zamisli svoju kuhinju. Za tili čas od jednog kilograma brašna, pola litra mlake vode, kašičice soli, 350 grama ulja pomešanog sa kašikom svinjske masti umesti glatko testo od koje razvlači kore za samsu. Ovako pripremljene kore, prema njenim rečima, treba peći u dobro zagrejanoj rerni nekih pola sata, a na pet minuta pre vađenja pitu preliti sa 700 ml kiselog mleka pomešanog sa pet čenova istucanog belog luka i ponovo vratiti u rernu da kore upiju preliv.

Prethodna foto galerija

Sledeća foto galerija


Autorka

Gordana Nastić

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.