Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Pita od kopriva

Čim su prve koprive izdžikljale iz zemlje Vranjanke su se i ove godine odmah dale u potragu za njima kako bi ovom lekovitom biljkom, kroz pripremu raznih jela, "ozlačile" svoje ukućane i učinile ih otponim na bolesti tokom godine. 

Domaćica Daliborka Jaćimović mlakom vodom zamesi glatko i mekano testo od skoro jednog kilograma brašna i kašičice soli. Čim ga je dobro obradila rukama ostavila ga je da odstoji pola sata, a potom podelila na dve jufke i malo rastanjila rukama, tek toliko da može da ih odozgo dobro namaže mešavinom ugrejane masti i ulja. Ovako namazane jufke prekrivene folijom ona obično ostavi u dobro podmaznoj tepsiji da odstoje još dvadesetak minuta. Za to vreme dobro opere vrhove ubrane koprive težine 500 grama i sitno isecka nožem. U drugoj posudi isecka omanji struk praziluka, doda 400 grama sira, četiri jaja, čašu jogurta i sve to pomeša sa koprivama.

"Kada se napravi ovakva kora onda je domaćici veoma lako da je na stolnjaku razvuče koliko je zamislila i da je pri tom nigde ne pokida. Tada preko nje treba staviti pripremljeni fil i sa jedne strane odmah podići kraj stolnjaka kako bi se kora lepo urolovala", savetuje Jaćimovićeva i poručuje neiskusnim domaćicama da obavezno sa krajeva kore odseku zadebljanja koja su posle pečenja pretvrda, a umeju da naruže i izgled pite.

Zatim se ispeče u električnom šporetu i posluži sa jogurtom.

Prethodna foto galerija

Sledeća foto galerija


Autorka

Gordana Nastić

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.