Čim su prve koprive izdžikljale iz zemlje Vranjanke su se i ove godine odmah dale u potragu za njima kako bi ovom lekovitom biljkom, kroz pripremu raznih jela, "ozlačile" svoje ukućane i učinile ih otponim na bolesti tokom godine.
Domaćica Daliborka Jaćimović mlakom vodom zamesi glatko i mekano testo od skoro jednog kilograma brašna i kašičice soli. Čim ga je dobro obradila rukama ostavila ga je da odstoji pola sata, a potom podelila na dve jufke i malo rastanjila rukama, tek toliko da može da ih odozgo dobro namaže mešavinom ugrejane masti i ulja. Ovako namazane jufke prekrivene folijom ona obično ostavi u dobro podmaznoj tepsiji da odstoje još dvadesetak minuta. Za to vreme dobro opere vrhove ubrane koprive težine 500 grama i sitno isecka nožem. U drugoj posudi isecka omanji struk praziluka, doda 400 grama sira, četiri jaja, čašu jogurta i sve to pomeša sa koprivama.
"Kada se napravi ovakva kora onda je domaćici veoma lako da je na stolnjaku razvuče koliko je zamislila i da je pri tom nigde ne pokida. Tada preko nje treba staviti pripremljeni fil i sa jedne strane odmah podići kraj stolnjaka kako bi se kora lepo urolovala", savetuje Jaćimovićeva i poručuje neiskusnim domaćicama da obavezno sa krajeva kore odseku zadebljanja koja su posle pečenja pretvrda, a umeju da naruže i izgled pite.
Zatim se ispeče u električnom šporetu i posluži sa jogurtom.
Autorka
Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.