Uprkos promenljivim i neočekivanim vremenskim uslovima za ovo doba godine, žetva pšenice se bliži, pa stoga treba biti spreman - najviše mehanički. Kako pripremiti kombajn za vršidbu, pitali smo mladog ali iskusnog kombajnera Aleksandra Mijailovića iz sela Maskar kod Topole, koji obrađuje 40 ha ratarskih kultura, a kombajnira svoje i uslužno već više od dve decenije.
"Kada se priprema kombajn za žetvu treba krenuti od adaptera, preko ulaza, prijemnog bitera, slamotresa, sita za ovršenu masu. Mora se proveriti transport, kakvi su lanci i za povratnu i za ovršenu masu, a menjač i motor se retko kvare", kaže Mijailović i dodaje da se menjaju ležajevi, trasportni lanci, gume transportne koje vuku ovršenu i povratnu masu, remenje - jer dolazi do istrošenosti.
Autorka
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...