Pretraživanje foto priloga
Veneta Rašić iz Vlasa kod Vranja pamti da su neke žene i tada ovaj svojevrstan kolač pekle pod vršnjikom u limenim, bakarnim i kalaisanim tepsijama. Pita pečena na ovakav način je bila mekanija i imala je više masnoće u sebi koja bi se zadržala na rubu čineći je neodoljivim. Žene su u to vreme znale da je prave i sa dve osukane kore u trenutku kada bi na ručku imale veći broj ljudi, a u kredencu vrlo malo hleba. Tom drugom korom bi prekrile sredinu pite u koju su prethodno stavile bogat fil, a sa strane bi je "opšile" velikim rubom koga bi na kraju dobro poprskale svinjskom mašću.
Autorka
Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!