Vranjska pita gologlavka

Veneta Rašić iz Vlasa kod Vranja pamti da su neke žene i tada ovaj svojevrstan kolač pekle pod vršnjikom u limenim, bakarnim i kalaisanim tepsijama. Pita pečena na ovakav način je bila mekanija i imala je više masnoće u sebi koja bi se zadržala na rubu čineći je neodoljivim. Žene su u to vreme znale da je prave i sa dve osukane kore u trenutku kada bi na ručku imale veći broj ljudi, a u kredencu vrlo malo hleba. Tom drugom korom bi prekrile sredinu pite u koju su prethodno stavile bogat fil, a sa strane bi je "opšile" velikim rubom koga bi na kraju dobro poprskale svinjskom mašću.

Prethodna foto galerija

Sledeća foto galerija


Autorka

Gordana Nastić

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.