Pretraživanje baze stočarstva
Moravka ili moravska svinja nastala je u slivu reke Morave, ukrštanjem lokalne rase svinja – šumadinke, sa berkširom koji je u Srbiju uvožen krajem 19. veka. U formiranju rase učestvovale su i rase mangulica i jorkšir. Rasa se razvila usled težnje da se dobije ranostasnija i mesnatija svinja za razliku od šumadinke koja je u tom kraju ranije bila najviše uzgajana.
Izgled i osobine:
Glava moravke je duga i klinasta sa poluklopavim do klopavim ušima. Trup je dug i uzak. Masa veprova je oko 135 kg, a krmača oko 120 kg. Crnosivkaste je boje kože, a obrasla crnom, retkom i glatkom čekinjom. Moravka spada u srednje ranostasne mesnato-masne rase. Prasi u proseku oko 8 prasadi mada često i više. Dobro koristi hranu koja se sastoji obično od kukuruza, paše, tikve i pomija. Dobro se tovi i meso je dobrog kvaliteta.
Status: Rizično ugrožena
Veličina populacije u Srbiji: 100-500 primeraka u 2009.
Mišo Simić iz sela Obajgora kod Bajine Bašte, bavi se uzgojem svinja rase moravka. Nedavno je jedna od krmača oprasila čak 22 praseta. Simić na imanju ima 70 odraslih svinja i preko 100 prasića ove autohtone rase, čija se brojnost u Srbiji polako povećava. Izvor: TV5 Užice
U subotu 27. maja u 14h u Institutu za voćarstvo Čačak, a u organizaciji Narodnog muzeja Čačak, biće otvorena izložba ”Staro i nestalo voće Srbije“, autorke Aleksandre Savić, muzejskog savetnika i autora crteža Bore Milićevića, likovnog tehničara Prirodnjačkog muzeja. Na izložbi će biti predstavljen...
Najveći svinjac u Srbiji nalazi se u srcu Beograda? Na samo 200 metara od Beograda na vodi, verovali ili ne, nalazi se veliki i nesvakdišanji svinjac, u koji se smestilo preko hiljadu prasića iz čitavog sveta. Njih je skupio i u glavni grad Srbije doneo kolekcionar Ivan Veličkovič koji može da pohva...