Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 07.04.2017. 17:00

Azomite nadoknađuje izgubljene minerale u tlu!

Poljoprivredna zemljišta vremenom postaju sve siromašnija elementima u tragovima. Prirodni prah Azomite®, sadrži minerale od A do Z, uključujući i elemente u tragovima!

  • 2.254
  • 105
  • 0

Na poljoprivrednim zemljištima se svakim uzgojnim ciklusom i prinosom kultura, tokom godina, iz zemljišta iznosi određena količina minerala i elemenata u tragovima ili se oni gube u procesu erozije.

Budući da se programom đubrenja uglavnom unose azot (N), fosfor (P) i kalijum (K), poljoprivredna tla s vremenom postaju sve siromašnija elementima u tragovima.

Naravno, biljke mogu imati svoj životni ciklus bez punog spektra minerala i elemenata u tragovima u tlu, ali tada neće dati svoj puni potencijal i biti zdrave i adekvatno otporne na bolesti. Današnje đubrenje je takođe fokusirano na makroelemente - azot, fosfor i kalijum, ali i mikroelemente kao što su magnezijum, gvožđe, bor i cink. Međutim, ako jedan od mnogih bitnih elemenata u tragovima, koji utiče na prinos i imuni sistem biljke, nedostaje u tlu, biljka neće dati optimalni prinos.

Minerali od A do Z

Azomite® firme Pro-eco je glineni prah puderaste teksture dobijen mlevenjem prirodne stene, koja u svom sastavu sadrži širok spektar minerala i elemenata.

Razlika u porastu biljaka s dodatkom Azomita i bez

Taj prirodni prah registrovan je pod nazivom Azomite® - samo ime govori da sadrži minerale od A do Z, uključujući i elemente u tragovima. Takav sastav Azomita® rezultat je prirodnog procesa u evoluciji Zemlje, a nastao je taloženjem vulkanskog pepela i ostataka. Hemijskom analizom potvrđeno je da Azomite® sadrži preko 70 minerala i elemenata u tragovima, koji se nalaze u optimalnoj razmeri i neophodni su za pravilan rast i razvoj biljnih i životinjskih ćelija. Mnogi od tih elemenata s vremenom su se, usled intenzivne poljoprivredne proizvodnje i najčešće uzgojem monokulture, iscrpeli iz tla.

Važnost zdravlja biljke

Veoma je bitno istaći činjenicu da na odgovarajući način negovane biljke postaju otpornije na bolesti. Zdrave biljke mogu efikasno da se odupru bolestima i štetočinama. One imaju veće količine hranjivih materija u ćelijskom soku, čime se povećava njegova specifična težina, pružajući time pojačanu zaštitu od oštećenja usled smrzavanja.

Testiranje rasta i razvoja useva s dodatkom i bez Azomita

Azomite® nije toksičan, ne izaziva ožegotine na bilju i odobren je za ekološku upotrebu u poljoprivredi. Svaki element koji se nalazi u Azomitu® je laboratorijski kontrolisan i proveren.

Preporučene količine za pojedine kulture su:

  • gomoljasto povrće - kod prvog unosa u zemljište se ukopava minimalno 100 kg/ha, nakon čega se godišnje "osvežava" s 50 kg/ha.
  • povrće i cveće - kod pripreme zemljišta unese se 0,5 kg Azomita® na 10 m2. Kod sadnje u redovima Azomit® se dodaje sa semenom ili sadnicom u količini od 0,5 kg na 10 dužnih metara.
  • voćke i drveće - Azomita® godišnje ukopajte oko stabla u količinama koje zavise od debljine stabla: manja od 10 cm - 0,5 do 1,5 kg, a debljine 10-20 cm - 2 do 7 kg. Više od 20 cm - 7 do 20 kg. Kod stabala koja su zaražena pepelnicom ili drugom bolešću, preporučuje se dupla količina od navedene.
  • vinova loza, bobičasto voće, ruže, ukrasno grmlje - 100-200 grama oko sadnice lagano ukopati u tlo.
  • travnjaci - kod setve novog travnjaka 2 kg na 100 m2 umešati u tlo. Kod postojećih travnjaka u proleće 1,5 kg uneti na 100 m2, na jesen 1 kg, a zatim travnjak dobro zaliti.
  • sadnice u teglama - pre sadnje u lonac promera 15 cm pomešati jednu malu kašiku Azomita®, a posle istu količinu dodavati tromesečno.
Razlika u rastu i razvoju biljke s dodatkom Azomita i bez Azomita

Odličan izvor minerala kod životinja

Kako su primenom Azomita postignuti dobri rezultati kao što je brzi rast drveća i biljaka, kod pošumljavanja, te u proizvodnji kvalitetnog voća i povrća, njegova popularnost je sve više rasla.

Osim toga, pokazao se kao odlično uravnotežen izvor minerala u telu životinja. Ti su minerali neophodni za optimalne funkcije metabolizma, u glini su dovoljno mali da mogu da prođu kroz zid ćelije i tako da osiguraju esencijalne i elemente u tragovima, a istovremeno da vežu mikotoksine. Dodavanjem Azomita® stočnoj hrani postiže se zdravi, bolji i brži prirast, veći i kvalitetniji prinos (mleko). Povećana je otpornost prema bolestima, pa doprinosi ukupnom razvoju životinja. Preporučuje se dodavanje 1%-2% po toni hrane.

Za više informacija o ishrani biljaka, obratite se firmi Pro-eco na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Pro-eco Azomite Minerali Povrće Vinova loza


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.