Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 30.04.2022. 18:00

Domaći sapun za pranje odeće u zaštiti bilja

Sapun nije samo za pranje. Odavno je našao svoju primenu u poljoprivrednoj proizvodnji kao insekticid i fungicid.

Foto: Depositphotos/Sunny_Smile
  • 920
  • 100
  • 0

Prirodni, domaći sapun za pranje odeće može da nađe svoju primenu u brizi o raznim biljnim vrstama. Njegovim rastvorom, sapunicom, možemo štiti povrće, voće, cveće i drugo bilje od bolesti i štetočina.

Radi se o jeftinom proizvodu koji ima antibakterijsko, antifungalno i insekticidno svojstvo.

Najčešće se u poljoprivredi koristi kao sredstvo koje omogućuje prijanjanje zaštitnog sredstva (hemijskih i prirodnih) na površinu biljaka ili insekata. Prirodna sredstva na bazi belog luka, čili paprike, ljuski crvenog luka i drugih sastojaka imaju odlično delovanje, ali često je slučaj da se slabo lepe na tretirane površine.

S upotrebom sapuna ne treba preterivati, jer može izazvati opekotine na lišću i drugim delovima biljke.

Insekticid protiv lisnih vaši

Jednostavno sredstvo se primenjuje za tretiranje biljaka koje su napale lisne vaši i drugi insekti koji imaju tanak hitinski, telesni, omotač. Sapunica dovodi do začepljenja traheja, sistema za disanje, što dovodi do njihovog uginuća.

Priprema se tako što 300 gr sapuna usitnimo i rastvorimo u 10 l vrele vode uz mešanje. Dobijeni rastvor se procedi kroz gazu ili krpu. Ako se koristi tečni eko sapun potrebno je 50 ml rastvoriti u 4l vode.

Koristi se za tretiranje napadnutih biljaka tokom ranog jutra ili uveče. Biljke se dobro okupaju, posebno donja strana lista. Tretmani se ponavljaju po potrebi i intenzitetu napada.

Delotvoran protiv lisnih vaši (Foto: Depositphotos/Snezhana12)

Rastvor sapunice i duvana

Poboljšani rastvor se priprema od sapunice i duvana. Biće nam potrebno 0,5 kg listova duvana koji se prokuvaju u dva litra vode. Dobijeni odvar se procedi i doda mu se 50 gr sapuna za pranje odeće. Kada se on rastvori, doda se još vode, da je ima oko 10 l, nakon čega se može primeniti. 

Rastvor sapunice i pepela

U 5l vode rastvorimo čašu pepela i kašiku sitno naribanog sapuna. Sve dobro promiješamo i ostavimo sledeća 24h. Procijeđeni rastvor se odmah koristi.

Kombinovano sredstvo

Za suzbijanje lisnih uši i drugih štetnih insekata primenjuje se sredstvo od ljuske crvenog luka, listova paradajza, sapuna i vode. Veoma je efikasno u zaštiti kupusnjača.

Priprema se tokom dva dana. Prvi dan se 0,5 kg lukovine prelije sa dva litra vode i ostavi. Sledeći dan se dolije još dva litra vode i malo sapuna.

Drugog dana priprema se i drugi rastvor od dva kilograma zelene mase paradajza koju prelijemo sa pet litara vrele vode. Ostavimo tako četiri sata i prokuvamo. Kada se prohladi, procedi se i razblaži vodom u odnosu 1:2.

Na kraju se oni spoje i kombinovani rastvor je spreman za upotrebu.

Sredstvo protiv gusenica

Veoma često na kupusnjačama, lisnatom i korenastom povrću, raznim voćnim vrstama, posebno bobičastim, možemo primetiti štete od gusenica. Kada je u pitanju manji broj jedinki, one se mogu sakupljati ručno. Ali, ako ih je više, treba preduzeti dodatne mere. 

Sredstvo se priprema od jednog kilograma lišća kamilice, 10l vode i do 50 gr sapuna. Drugi recept se bazira na duvanu. Potrebno je 400 gr suvog duvana, 10l vode i do 50 gr sapuna. Ostaviti da stoji 24h. Pre upotrebe se treba procediti. Tretiranje je potrebno ponoviti posle sedam do deset dana.

Fungicid protiv truleži

Pomaže u zaštiti biljaka od pojave raznih oboljenja. Najčešće se radi o pojavi sive truleži ili botritisa. Sapunica je jeftino i jednostavno sredstvo koje možemo iskoristiti za zaštitu jagode, grožđa, kupusa, paprike, trešnje, šljive, lukova i drugih vrsta. Potrebno je uzeti 10 gr ili jednu kašiku narendanog sapuna i preliti sa jednim litrom vode. Promešati da se rastvori. Kako bi povećali delotvornost, umesto čiste vode možemo koristiti sredstvo od belog luka.

Fungicid se koristi jedan put u dve sedmice i ne više od tri puta za redom.


Tagovi

Zaštita bilja Sapunica Lisne uši Prirodni insekticid Prirodni fungicid Prirodni sapun Gusenice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako nam se polako bliži proleće i porast temperature, uskoro možemo očekivati plodonosna tela različitih vrsta gljiva. Iako su neke vezane za određeno doba godine, druge se mogu naći čim padne prva kiša. Da li ste znali da se neke vrste gl... Više [+]