Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 30.04.2022. 18:00

Domaći sapun za pranje odeće u zaštiti bilja

Sapun nije samo za pranje. Odavno je našao svoju primenu u poljoprivrednoj proizvodnji kao insekticid i fungicid.

Foto: Depositphotos/Sunny_Smile
  • 1.423
  • 100
  • 0

Prirodni, domaći sapun za pranje odeće može da nađe svoju primenu u brizi o raznim biljnim vrstama. Njegovim rastvorom, sapunicom, možemo štiti povrće, voće, cveće i drugo bilje od bolesti i štetočina.

Radi se o jeftinom proizvodu koji ima antibakterijsko, antifungalno i insekticidno svojstvo.

Najčešće se u poljoprivredi koristi kao sredstvo koje omogućuje prijanjanje zaštitnog sredstva (hemijskih i prirodnih) na površinu biljaka ili insekata. Prirodna sredstva na bazi belog luka, čili paprike, ljuski crvenog luka i drugih sastojaka imaju odlično delovanje, ali često je slučaj da se slabo lepe na tretirane površine.

S upotrebom sapuna ne treba preterivati, jer može izazvati opekotine na lišću i drugim delovima biljke.

Insekticid protiv lisnih vaši

Jednostavno sredstvo se primenjuje za tretiranje biljaka koje su napale lisne vaši i drugi insekti koji imaju tanak hitinski, telesni, omotač. Sapunica dovodi do začepljenja traheja, sistema za disanje, što dovodi do njihovog uginuća.

Priprema se tako što 300 gr sapuna usitnimo i rastvorimo u 10 l vrele vode uz mešanje. Dobijeni rastvor se procedi kroz gazu ili krpu. Ako se koristi tečni eko sapun potrebno je 50 ml rastvoriti u 4l vode.

Koristi se za tretiranje napadnutih biljaka tokom ranog jutra ili uveče. Biljke se dobro okupaju, posebno donja strana lista. Tretmani se ponavljaju po potrebi i intenzitetu napada.

Delotvoran protiv lisnih vaši (Foto: Depositphotos/Snezhana12)

Rastvor sapunice i duvana

Poboljšani rastvor se priprema od sapunice i duvana. Biće nam potrebno 0,5 kg listova duvana koji se prokuvaju u dva litra vode. Dobijeni odvar se procedi i doda mu se 50 gr sapuna za pranje odeće. Kada se on rastvori, doda se još vode, da je ima oko 10 l, nakon čega se može primeniti. 

Rastvor sapunice i pepela

U 5l vode rastvorimo čašu pepela i kašiku sitno naribanog sapuna. Sve dobro promiješamo i ostavimo sledeća 24h. Procijeđeni rastvor se odmah koristi.

Kombinovano sredstvo

Za suzbijanje lisnih uši i drugih štetnih insekata primenjuje se sredstvo od ljuske crvenog luka, listova paradajza, sapuna i vode. Veoma je efikasno u zaštiti kupusnjača.

Priprema se tokom dva dana. Prvi dan se 0,5 kg lukovine prelije sa dva litra vode i ostavi. Sledeći dan se dolije još dva litra vode i malo sapuna.

Drugog dana priprema se i drugi rastvor od dva kilograma zelene mase paradajza koju prelijemo sa pet litara vrele vode. Ostavimo tako četiri sata i prokuvamo. Kada se prohladi, procedi se i razblaži vodom u odnosu 1:2.

Na kraju se oni spoje i kombinovani rastvor je spreman za upotrebu.

Sredstvo protiv gusenica

Veoma često na kupusnjačama, lisnatom i korenastom povrću, raznim voćnim vrstama, posebno bobičastim, možemo primetiti štete od gusenica. Kada je u pitanju manji broj jedinki, one se mogu sakupljati ručno. Ali, ako ih je više, treba preduzeti dodatne mere. 

Sredstvo se priprema od jednog kilograma lišća kamilice, 10l vode i do 50 gr sapuna. Drugi recept se bazira na duvanu. Potrebno je 400 gr suvog duvana, 10l vode i do 50 gr sapuna. Ostaviti da stoji 24h. Pre upotrebe se treba procediti. Tretiranje je potrebno ponoviti posle sedam do deset dana.

Fungicid protiv truleži

Pomaže u zaštiti biljaka od pojave raznih oboljenja. Najčešće se radi o pojavi sive truleži ili botritisa. Sapunica je jeftino i jednostavno sredstvo koje možemo iskoristiti za zaštitu jagode, grožđa, kupusa, paprike, trešnje, šljive, lukova i drugih vrsta. Potrebno je uzeti 10 gr ili jednu kašiku narendanog sapuna i preliti sa jednim litrom vode. Promešati da se rastvori. Kako bi povećali delotvornost, umesto čiste vode možemo koristiti sredstvo od belog luka.

Fungicid se koristi jedan put u dve sedmice i ne više od tri puta za redom.


Tagovi

Zaštita bilja Sapunica Lisne uši Prirodni insekticid Prirodni fungicid Prirodni sapun Gusenice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.