Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kompostni čaj
  • 19.04.2017. 16:00

Đubrivo, zaštita za biljke i biostimulator

Biljke se tretiraju ovim čajem i postaju otpornije na pojavu infekcija i napad štetočina. Istovremeno, čaj će delovati kao folijarno đubrivo i biostimulator.

Foto: pixavril / Big Stock
  • 4.676
  • 172
  • 0

Sve više ljubitelja gajenja biljaka priprema kompost od biljnih ostataka iz svojih dvorišta, bašta i voćnjaka. Na ovaj način dobija se odlično đubrivo za biljke i komponenta supstrata za proizvodnju rasada. Zreli kompost se može upotrebiti za dobijanje kompostnog čaja, koji je odličan prirodni proizvod koji poboljšava rast biljaka (voćaka, povrća, cveća, sobnog bilja) i poboljšava imunitet gajenog bilja.

Kompostni čaj može da se upotrebljava kao đubrivo i kao zaštitno sredstvo. To je tečni rastvor koji je prepun korisnih mikroorganizama, minerala i drugih materija. Može da se dodaje biljkama u bilo koje doba godine.

Šta je potrebno za kompostni čaj?

Kompostni čaj se jednostavno priprema u domaćinstvu. Tokom procesa pripreme kompostnog rastvora dolazi do razvoja aerobnih organizama kao što su bakterije, gljivice, protozoe. Treba obratiti pažnju da temperatura tokom pripreme nije niža od 18ºC.

Da bi smo pripremili kompostni čaj potrebno je obezbediti:

  • zreo kompost,
  • kantu,
  • vodu,
  • malu pumpu za aeraciju,
  • čarapu ili platnenu vrećicu,
  • šećer ili melasu.

Za pripremu čaja potrebno je koristiti zreo kompost, koji svojim mirisom podseća na miris šumske zemlje.

Svaki drugi miris pokazatelj je da je pri postupku kompostiranja došlo do propusta i takav kompost ne treba koristiti. Kompost ne treba da sadrži seme korova i ne sme da bude buđav.

Voda koja se koristi treba da je čista, po mogućnosti izvorska. Vodu iz česme ostaviti najmanje 24h kako bi iz nje izlapio hlor. Vodu iz reka, potoka ili jezera treba prethodno prokuvati, mada ih je najbolje izbegavati.

Mala pumpa za aeraciju je najčešće pumpa za akvarijume. Ove pumpe su se pokazale kao odličan izbor pri izradi kompostnog čaja. Potrebno je odabrati pumpe koje svojim kapacitetom odgovaraju količini vode.

Zreli kompost je potrebno staviti u platnenu vrećicu ili čarapu, kako bi krupniji delovi ostali unutra i kako ne bi oštetili pumpu. Voda će u procesu aeracije da izvuče sve što je korisno iz platnene vrećice i nećemo morati dodatno da cedimo kompostni čaj.

Melasa, smeđi šećer, med ili neka druga materija iz iste grupe, dodaju se kako bi bili hrana za korisne organizme iz komposta. Količina šećera zavisi od količine vode i komposta.

Priprema kompostnog čaja

Za pripremu čaja koristiti čistu kantu. U kantu usuti vodu čiji nivo treba da je najmanje 5 cm ispod ivice kante. U vodu dodati šećer i dobro promešati da se šećer otopi.

Količina zrelog komposta treba da odgovara 1/3 zapremine kante. Najbolje je ovu količinu komposta staviti u platnenu vrećicu ili čarapu.

Na 15 l vode uzeti 5 l zrelog komposta i tri supene kašike šećera.

Platnenu vrećicu je najbolje obesiti na neki štap tako da visi u vodi, kako bi aeracija komposta, koji je potopljen u vodi, bila što bolja. Aeracija traje dva dana. Nakon toga se platnena vrećica ocedi, a kompostni rastvor nastavlja sa aeracijom do sledećeg dana, kada dobijamo gotov kompostni čaj.

Čaj nije potrebno više aerirati, jer kada se organizmi iz komposta razmnože i pojedu hranivo, dolazi do njihovog izumiranja i čaj gubi svoje karakteristike. Kantu tokom pripreme kompostnog čaja držati na toplom mestu, ali ne sme biti na direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Ukoliko želite kompostni čaj sa većim sadržajem gljivica, tokom pripreme dodajte pahuljice, brašno, supu od gljiva, rendanu jabuku. Za veći sadržaj korisnih nematoda, na nekoliko dana potopite seno u ovaj čaj.

Kompostni čaj se koristi razblažen sa vodom u razmeri 1:10.

Kako koristiti kompostni čaj?

Čaj koji smo dobili treba da je lepog, prijatnog mirisa. Ovako pripremljen čaj može da se koristi kao đubrivo putem zalivanja zemljišta oko biljaka ili za zaštitu biljaka.

Biljke se tretiraju ovim čajem i postaju otpornije na pojavu infekcija i napad štetočina. Istovremeno, čaj će delovati kao folijarno đubrivo i biostimulator. Treba imati na umu da će kiša da spere čaj sa biljke.

Ćaj će pomoći i ubrzati razgradnju zelenišnog đubriva kada se izvrši tretiranje zelene mase sa čajem. Za primenu kompostnog čaja ne koristiti prskalice koje su korišćene za primenu hemijskih preparata.

Foto: pixavril / Big Stock


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.