Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miševi u bašti
  • 02.05.2023. 07:30

Kako kontrolisati miševe u bašti? Smetaju im intenzivni mirisi

Miševi imaju važnu ulogu u biološkom ciklusu. Nemoguće je imati baštu bez njihovog prisustva, ali je moguć suživot.

Foto: Depositphotos/phototrip
  • 662
  • 35
  • 0

Proleće je vreme kada se sve više zadržavamo u bašti, sejemo i sadimo nove biljke. Sada već možemo da uberemo neke vrste povrća. Međutim, nećemo biti sami. Bašta nije izvor hrane samo za nas već i za miševe.

Preko zime oni su se snalazili i napravili skloništa. Možemo da ih pronađemo u kompostu, gomilama lišća, trave, granja, u plastenicima, objektima pored bašte, šupama za ostavljanje alata i poljoprivredne opreme. Odgovara im da je mesto za sklonište mirno, skrovito, da ih niko ne uznemirava, toplo, suvo i teško dostupno grabežljivcima.

Mogu naneti veliku štetu, jer oštećuju poljoprivrednu opremu, jedu uskladišteno seme i poljoprivredne proizvode, goste se i sa posejanim semenom i krtolama koje posadimo u bašti. Na njihovom meniju su plodovi povrća kojeg uzgajamo za sebe. Osim što će grickati, oni povrće uprljaju blatom, izmetom, a mogu preneti razne bolesti ili privući zmije koje se njima hrane.

Ne koristite otrove

Međutim, oni imaju važnu ulogu u biološkom ciklusu. Rasejavaju seme, veliki broj štetočina je za njih poslastica. Problem može nastati ako u bašti nemaju prirodne neprijatelje i brzo se prenamnože. Nemoguće je imati baštu bez njihovog prisustva, ali je moguć suživot.

Za suzbijanje miševa u bašti ne treba koristiti otrove. Kako se radi o veoma štetnim materijama koje mogu prouzrokovati probleme i za nas, preporučuje se upotreba bezbednih i prirodnih sredstava. Ne odgovaraju im biljke intenzivnog mirisa.

Zova, pelin, kamilica

Na prvom mestu je zova koja luči cijanovodičnu kiselinu. Ona može da pomogne kod odvraćanja neželjenih gostiju i tera miševe na početku razvoja populacije. Zbog toga posadite žbun zove ili u rupe zabodite grančice zove s listovima kako biste ih mirisom oterali. Istu funkciju će imati pelin, kamilica.

Divlje ruže koje imaju trnje poslužiće istoj svrsi. Grančice s trnjem zabodite u rupe, postavite grančice na puteve kojima izlaze ili ulaze u skloništa i objekte.

Natopite stare krpe mešavinom biljnog i ulja od mente uz dodatak amonijaka i stavite ih na mesta gde se miševi zadržavaju. Snažan miris će oterati i njih, ali i druge glodare, a nije interesantan za druge životinje.


Tagovi

Bašta Glodari Miš Miševi u bašti Intenzivni mirisi Teranje miševa Kako oterati


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tko ne voli bamiju, ne mora ni da živi ;)
#bamija