Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neem
  • 19.03.2023. 18:00

Kako koristiti neem ulje?

Neem pomaže u jačanju biljaka, stimuliše fotosintezu, deluje protiv brojnih štetnih organizama, posebno insekata, i prouzrokovača oboljenja.

Foto: Depositphotos/CatherineL-Prod
  • 735
  • 41
  • 0

Sredstva na bazi neem-a su pronašla svoje mesto na tržištu, jer potražnja za ekološki prihvatljivim poljoprivrednim proizvodima stalno raste.

Odlikuju se antifungalnim, antivirusnim i baktericidnim delovanjem.

Deluje i na štetočine i na zemljište

Neem pomaže u jačanju biljaka, stimuliše fotosintezu, deluje protiv brojnih štetnih organizama, posebno insekata, i prouzrokovača oboljenja. Deluje na zemljište, jer smanjuje njegovu kiselost, uravnotežuje plodnost i sastav zemljišne mikroflore. Biljke ga usvajaju putem korena i folijarno te se širi kroz tkivo. Kada štetni insekti dođu na ovako tretiranu biljku, prestaju sa ishranom, a životne funkcije im slabe.

Još 1959. godine istraživači su proučavajući najezdu skakavaca u Sudanu primetili da su uništili svu vegetaciju, osim stabala neema. Ostajala su netaknuta, a skakavci su sedili na njima izbegavajući da dotaknu listove. Od tada je utvrđeno da ekstrakti neem-a deluju na artropode (člankonošce), nematode, brojne insekte i njihove larve, patogene gljive, viruse, neke vrste puževa.

Drvo neem-a (Foto: Depositphotos/bumbumbo)

Delovanje na insekte se manifestuje se tako da oni prestaju sa ishranom i razmnožavanjem, što dovodi do njihovog uginuća. Najbolje efekte ima kada su u pitanju: grinje, bele mušice, lisne vaši i više od 400 vrsta insekata. Pomaže u suzbijanju bolesti rđe, crne truleži, pepelnice, pegavosti, krastavosti.

Sam ili u kombinacijama

U jednu litru tople vode doda se malo tekućeg sapuna i promeša. Polako dodajemo pet mililitara ulja neem-a. Sve se dobro sedini. Ovo sredstvo uvek se priprema sveže, a primenjuje se rano ujutro ili kasno naveče. Nije štetan za pčele, ali mogu stradati u direktnom kontaktu s njim.

Kako zaštititi papriku od lisnih vaši i belih mušica - može i sapunom?

U kombinaciji sa kalijumovim sapunom povećava se delotvornost, jer sapun obavlja spiranje samih insekta, ali i medljike koju lisne vaši izlučuju. Deluje i na gljivicu čađavicu. Neem se efikasnije nanosi na sve delove biljke i insekte.

Na 10 l vode dodaje se 50 ml ulja neem-a i 50 ml sapuna, sve se dobro promeša i odmah primeni. Ovo sredstvo je efikasno na mnogobrojne vrste lisnih vaši.

Koriste se razne kombinacije navedenog rastvora sa kaolinskom glinom, buvačem u zavisnosti od prisutnih štetočina. Kaolin deluje na pojedine gljivične bolesti i sprečava opekotine od sunca.


Tagovi

Neem Insekticid od neema Eko zaštita Kaolinska glina Ulje neema Insekti u vrtu Grinje Bele mušice Lisne vaši


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.