Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni insekticid
  • 22.12.2019. 10:00

Kako napraviti insekticid od ulja nima

Nim ulje sjajno je rešenje ako imate problema sa insektima, gljivicama ili grinjama na biljkama. Sigurno je za upotrebu, ne šteti ljudima, kućnim ljubimcima ili stoci.

Foto: Depositphotos/bumbumbo
  • 11.576
  • 86
  • 0

Nim je brzorastuće drvo, koje može da naraste i do 20 metara u visinu (ponekada i do 40 metara), sa svetlozelenim lišćem. U Indiji se nim smatra svetim drvetom, a poznat je po svojim lekovitim svojstvima. Svaki deo ovog stabla ima lekovitu vrednost - od cvetova, voća i semena do grančica, soka i korena. Ulje nima je jedno od najstarijih medicinskih ulja, a dobija se ceđenjem semenki.  

Upotreba nima u poljoprivredi

Nim je prepoznat kao prirodni proizvod koji može mnogo da ponudi u rešavanju globalnih problema u poljoprivredi, životnoj sredini, ali i zdravstvenih problema. Smatra se vrednim alatom za održivi razvoj. Ulje izvučeno iz semena stabla nima moćan je prirodni insekticid, sposoban da poremeti životni ciklus insekata u svim fazama (odrasli, larve i jajašaca), što ga čini izvrsnim resursom za ekološkog baštovana.

Kako na prirodan način zaštititi ruže?

Biorazgradivo je  i netoksično za kućne ljubimce, ptice, ribe i ostale divlje životinje, a delotvorno je protiv raznih uobičajenih štetočina u bašti, kao i prirodni fungicid koji može da se bori protiv plesni i drugih gljivičnih infekcija na biljkama, navodi thespruce.com.  Može da se nađe u mnogim poljoprivrednim apotekama ili u prodavnicama prirodne hrane

Neobično drvo i stotine njegovih aktivnih jedinjenja nemaju nikakve toksične reakcije, tako da su korisne u zaštiti bilja i njegovoj proizvodnji

Kako da napravite prirodni insekticid sa nimovim uljem?

Za izradu 1%-og rastvora treba vam:

  • jedan litar tople vode;
  • par kapi deterdženta za pranje sudova (najbolje ekološkog);
  • 10 ml ulja nima;

Sve zajedno promešate u prskalici i poprskajte napadnute biljke. Sredstvo potrošite istog dana, ne ostavljajte ga u rasprskivaču. Dobro poprskajte lišće i sa unutrašnje strane, a možete i zemljište oko biljke.

Ne očekujte čuda - ulje nima nije instant insekticid, što znači da nećete odmah nakon prskanja oko biljaka pronaći uginule štetočine. On deluje kao sistemični insekticid na hormonalnom nivou i to kroz više dana.  


Tagovi

Nim Ulje Zdravo Ekološki Lekovito Insekticid Recept


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!