Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 31.07.2019. 10:00

Kako od štetočina sačuvati uskladištene žitarice?

Uzgajivači žitarica imaju sve više problema sa štetočinama u skladištima. Pro-eco ima ekološki siguran i netoksičan prah namenjen za suzbijanje štetočina u skladištima, insekata i grinja.

Foto: Bigstockphoto/jonson
  • 360
  • 36
  • 0

Iz godine u godinu uzgajivači žitarica imaju sve veće probleme sa štetočinama u skladištima. Razlog tome mogu biti toplije zime i leta pa se javlja veći broj generacija štetočina. Ujedno je i problem vezan uz neadekvatne skladišne prostore u kojima se vrlo teško sprovode preventivne mere (higijena), a samim tim je otežana mogućnost kvalitetnog suzbijanja štetočina. 

Ekološki siguran i netoksičan prah

U Pro-eco ponudi pronađite SilicoSec® - ekološki siguran i netoksičan prah namenjen za suzbijanje skladišnih štetočina, insekata (žižaka - Sitophilus spp., rizoperte - Rhyzopertha dominica, brašnara - Tribolium spp., surinamskog brašnara - Oryzaephilus surinamensis, moljca - Ephestia spp.) i grinja na uskladištenim žitaricama i uljanoj repici, u praznim ili punim skladištima kao i mlinovima. 

Deluje tako što ošteti spoljni voštani sloj insekta koga tretiramo i rezultira dehidracijom i smrću štetočine. Primenjuje se preventivno i kurativno pri čemu treba kontrolisati vlagu i temperaturu. Sastoji se od 100% dijatomejske zemlje koja u sebi sadrži silicijum dioksid. Spada u grupu akaricida i insekticida. SilicoSec® je vrhunski proizvod koji je potpuno prirodan i netoksičan

Brašnar (foto: Bigstockphoto/Akil Rolle-Rowan)

Načini tretiranja

Direktna primena na žitarice:

  • Na uskladištenim žitaricama preventivno (pre pojave štetočina) u količini 1kg/t
  • Na uskladištenim žitaricama kurativno (nakon pojave štetočina) u količini 2 kg/t

Broj primena: jednom godišnje.

Vreme primene: kod skladištenja žitarica, tokom prebacivanja ili kod opasnosti od napada štetočina.

Silico-Sec® pronađite u pakovanjima od 2 i 15 kilograma

Tretiranje površina: Potrebno je proizvod naneti na suva, čista i prazna skladišta.

  • u praznim skladištima 1 kg/100m² (10 g/m²) - broj primena: 10 puta godišnje. Primenjuje se prskalicom/aplikatorom za pesticide u obliku praška (pištolj za zaprašivanje s kompresorom ili pokretnim motorom) pre skladištenja, preventivno ili kurativno.
  • u mlinovima, silosima i podnim skladištima 1 kg/100 m² - broj primena: 12 puta godišnje. Prskalicom/aplikatorom za pesticide u obliku praška (pištolj za zaprašivanje kompresorom ili pokretnim motorom), preventivno i kurativno.
Žižak (foto: Pixabay/skeeze)

Vlažnost zrna žitarica ne sme biti veća od 14%, dok vlažnost uljane repice ne sme biti veća od 7,5%. Važno je da se pre primene skladišta dobro očiste. Na površini žitarica preparat ostavlja belu boju što ne utiče na boju brašna kao ni na kvalitet konačnog proizvoda. SilicoSec® se koristi u integrisanom i u ekološkom uzgoju. Skladištiti se može neograničeno ako se drži u suvim i mračnim prostorijama u originalnoj ambalaži.  

Za sve dodatne informacije o primeni i delovanju Silico-Sec®-a obratite se firmi Pro-eco na jedan od navedenih kontakata.


Tagovi

Zaštita žitarica Grinje Insekti Štetočine Skladištenje Ekološki


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u