Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 09.05.2017. 16:15

Mineri lista - mali insekti, ali velika šteta

Mineri lista su velika grupa insekata, a štete izazivaju larve koje žive u tkivu lista. Javljaju se svake godine, a posebno su ugroženi monokulturni usevi.

Foto: sebasb
  • 3.142
  • 219
  • 0

Mineri lista su velika grupa štetnih insekata, koju čine brojne vrste, a svima je zajedničko da larve živi u unutrašnjosti lista, između gornjeg i donjeg epidermisa lista. U ovu grupu se ubrajaju predstavnici različitih rodova: dvokrilci - Diptera, leptiri - Lepidoptera, tvrdokrilci - Coleoptera i opnokrilci - Hymenoptera.

U monokulturama, savremenim voćnjacima i usevima ratarskih kultura, povrća, lekovitog bilja, mineri lista mogu prouzrokovati velike štete.

Ekspanzija zbog narušene ravnoteže

U prošlosti mineri lista nisu bili značajne štetočine. Njihovom širenju doprineli su podizanje plantažnih voćnjaka i velika primena insekticida. Za razliku od ostalih insekata, larve minera lista su zaštićene od tretmana, jer se nalaze u unutrašnjosti lista.

Istovremeno, insekti koji su prirodni neprijatelji minera lista (predatori, paraziti), bili su izloženi insekticidima i smanjivala se njihova brojnost. Sve to je dovelo do narušavanja biološke ravnoteže i ekspanzije minera lista.

Biljke na čijim listovima uočimo larve minera lista izložene su iscrpljivanju, pada im imunitet i zbog toga su podložne pojavi oboljenja i napadu drugih štetočina.

Štetočine su larve

Štete pričinjavaju larve koje u tkivu lista voća, povrća i drugog bilja prave kanale čija dužina, širina, oblik i boja zavise od vrste. Za neke vrste je karakteristično da larve ne provode ceo život u unutrašnjosti lista, već napuštaju list i nastavljaju ishranu listom ili drugim biljnim organima.

Kanal koji larva napravi naziva se mina i njen oblik, veličina, prisustvo izmeta larve, boja, položaj na listu mogu nam poslužiti u determinaciji o kojoj se vrsti minera lista radi. Kada se list sa minom osvetli, možemo videti larvu u unutrašnjosti lista. Oblik larve, kao i mine, karakterističan je za vrstu.

Obim štete zavisi od intenziteta napada

Odrasli insekti su malih telesnih dimenzija, a ženke jaja polažu sa donje strane lista. Tek ispiljene larve se ubušuju u tkivo lista i svojom ishranom pričinjavaju štete, koje se manifestiraju u smanjenju asimilacione površine lista. Larve mogu izazavati i potpun gubitak listova napadnute biljke.

Rast napadnutih biljaka se usporava ili potpuno zaustavlja. Obim šteta zavisi od intenziteta napada, vrste štetočine, vrste napadnute biljke, faze u kojoj se biljka nalazi. Višegodišnje biljke su nakon jakog napada podložnije izmrzavanju tokom zime, smanjuje se zametanje rodnih pupoljaka, a time i rodnost. Neke vrste oštećuju i pupoljke, cvetove i plodove.

U jednom listu može se naći veći broj larvi, čak različitih vrsta. Kako vegetacija odmiče, intenzitet napada se povećava. Determinaciju je najlakše obaviti pregledom mina na listu. Miner džapastih mina, miner lista paradajza i miner okruglih listova su neki od predstavnika ove grupe štetočina.

Miner džepastih mina

Callisto denticulella se veoma često javlja na starim i zapuštenim stablima jabuke. U toku godine ima dve generacije. Larva pravi minu na licu ili naličju lista. Prepoznaje se po izgledu koji podseća na foliju, koja je zalepljena na površinu lista i koja vremenom postaje tamnija, zbog izmeta larve. U drugom delu razvoja, larva napušta minu i povija list, formirajući džep. Vrsta prezimljava kao lutka u smeđem kokonu u pukotinama kore, pod korom ili u džepu savijenog lista.

Lisni miner paradajza

Tuta absoluta je novija štetočina, poznata i pod nazivima južnoamerički miner paradajza, moljac paradajza. Izuzetno opasna štetočina. Jedna ženka može da položi 250 jaja. Razvojni ciklus traje oko mesec dana, u zavisnosti od temperature. Larva pričinjava štete na svim delovima biljke. Napada: stablo, lisnu dršku, lostove, cvet, peteljku ploda, plod. Mine su prozirne i u njima se uočava izmet larve. Vremenom, tkivo mine nekrotira.

Miner okruglih mina

Leucoptera scitella najčešće napada jabuku, ali je prisutan na listu kruške, dunje, gloga, višnji i trešnji. Prepoznaje se po okrugloj, smeđoj mini sa koncentričnim krugovima. Na istom listu može biti više mina. U zavisnosti od vremenskih uslova, može imati od dve do četiri generacije.

Suzbijanje štetočina iz ove grupe je otežano, zato što se štete primećuju tek kada se larva ubuši u tkivo lista, a ona je tamo zaštićena.

Mere zaštite

Prisutnost i brojnost lisnih minera se može pratiti kačenjem žutih, lepljivih ploča. Na ovaj način se može vršiti i suzbijanje odraslih jedinki minera lista. Mere suzbijanja su različite.

  • U toku vegetacije sakupljati listove na kojima primetimo mine i uništiti ih spaljivanjem. Tokom jeseni vrši se sakupljanje opalog lišća, struganje stare, ispucale kore. Plitkim prekopavanjem površine zemljišta, uništavaju se vrste koje prezimljavaju u plitkom površinskom sloju.
  • U setvi i sadnji poštovati plodored. Saditi biljke koje svojim mirisom teraju odrasle jedinke. Korisititi feromonske klopke ili klopke koje su kombinacija svetlosnih i feromonskih klopki. Puštanje u prirodu ili zatvoren prostor parazitske insekte.
  • Koristiti prirodne insekticide tokom leta odraslih insekata. Možemo koristiti prirodne insekticide na bazi neem-a, ljute paprike, buhača i druge.

Za suzbijanje larvi koriste se preparati koji u sebi sadrže bakteriju Baccilus thuringiensis. Prilikom ubušivanja larve u list, ova bakterija dospeva u probavni trakt larve i izaziva njenu uginuće.

Foto: sebasb95 / Bigstock


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Njemački radnici rade sve manje. U Europi su Nijemci gotovo pri dnu statistike radnog vremena. Od 27 zemalja EU samo Danci i Nizozemci rade nešto manje. A Nijemci su često bolesni. Nedostaje im puno kvalificiranih radnika, zbog čega su sve... Više [+]