Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 05.01.2022. 12:20

Na snagu stupila nova pravila za organsku proizvodnju u Evropskoj uniji

Pooštren je odnos prema proizvođačima iz trećih zemalja koji će se morati pridržavati iste grupe pravila kao i organski proizvođači u EU.

Foto: Depositphoto/rossosiena
  • 152
  • 46
  • 0

Novi zakonski okvir koji reguliše organsku poljoprivredu u Evropskoj Uniji stupio je na snagu od 1. januara 2022. godine. Ovaj sektor brzo raste, a ova je uredba osmišljena tako da osigura fer konkurenciju za poljoprivrednike uz sprečavanje prevara i održavanje poverenja potrošača.

Čitav je niz rešenja koja će pomoći i olakšati funkcionisanje organskim proizvođačima, ali i dati sigurnost potrošačima. Nova pravila se prvenstveno odnose na proizvodnju, sistem kontrole, proizvođače u trećim zemljama, listu proizvoda i drugo.

Pooštren odnos prema proizvođačima iz trećih zemalja

Pojednostaviće zakonsku regulativu kada je u pitanju proizvodnja kroz postepeno ukidanje brojnih izuzetaka. Ono što je bitno napomenuti je da će sistem kontrole biti ojačan zahvaljujući strožim merama predostrožnosti i proverama duž celog lanca snabdevanja.

Novost je i da će se pooštriti odnos prema proizvođačima iz trećih zemalja koji će morati da se pridržavaju iste grupe pravila kao i organski proizvođači u EU.

Takođe, proširena je lista proizvoda ove vrste pa (so, pčelinji vosak, lišće vinove loze, palmina srca...) i sadrži dodatna pravila proizvodnje (na primer, za jelene, zečeve i živinu).  Za male poljoprivrednike sertifikacija će biti lakša zahvaljujući novom sistemu grupnog označavanja. Primenjivaće se ujednačeniji pristup smanjenju rizika od slučajne kontaminacije pesticidima, a postepeno će se ukidati izuzeća za proizvodnju u razgraničenim lejama u plastenicima.

Akcioni plan

U martu 2021.godine Komisija je pokrenula organski akcioni plan za Evropsku uniju koji predviđa postizanje cilja Evropskog zelenog dogovora od 25 odsto poljoprivrednog zemljišta pod organskom poljoprivredom do 2030. godine.

Sam plan se sastoji od 23 akcije podeljene u tri ose. Prvom se želi stimulisati potražnja i osigurati poverenje potrošača, drugom stimulisati konverzija i ojačati celi lanac vrednosti, a poslednjom se želi pokazati da organska poljoprivreda može da doprinese održivosti životne sredine.

Treba napomenuti da je novi set pravila za organsku poljoprivredu, odobren 2018. godine nakon dugogodišnjih pregovora između zastupnika u Evropskom parlamentu i ministara poljoprivrede, osmišljen kako bi osigurao pošteno tržišno takmičenje, istovremeno sprečio prevare i održao poverenje potrošača u sektor koji se brzo menja i raste. 

Nova uredba prvobitno je trebalo da stupi na snagu 1. januara 2021., ali je zbog pandemije dogovoreno odlaganje do 1. januara 2022. 


Tagovi

Organska poljoprivreda Pravila Uredba Palmina srca


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić