AgroKlub.rs

\

Eko proizvodnja

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Eko proizvodnja » Najstarija škola u Srbiji dobila plastenik

Najstarija škola u Srbiji dobila plastenik

Školska zelena ekonomija

Najstarija škola u Srbiji dobila plastenik

Datum: 25.11.2017. 10:30

Kategorija:

Eko proizvodnja

Đaci osnovne škole u Čumiću kod Kragujevca od ove nedelje moći će sami da gaje cveće. Oni su u okviru projekta Udruženja "Prijatelji planete" dobili plastenik za tu namenu, a biće domaćini i gradskoj deci, koja žele da nauče kako se gaje biljke i obavlja kompostiranje.

Osnovna škola "Prota Stevan Popović" u selu Čumić kod Kragujevca dobila je plastenik u kome će učenici moći da nauče kako da gaje cveće. Plastenik je samo još jedan dodatak ovoj najstarijoj obrazovnoj ustanovi u Srbiji, koja postoji više od dva veka i koja po mnogo čemu ima epitet savremene seoske škole.

Ona se sprema da se bavi obrazovnim školskim turizmom i organizuje radionice starih zanata u autentičnom ambijentu škole iz 1792. godine.

Plastenik kao ogledno dobro

Škola je plastenik dobila u okviru projekta "Školska zelena ekonomija". Ovaj projekat sprovodi udruženje "Prijatelji planete", koje širi već prepoznatu ideju u svetu o značaju zelene ekonomije, ciklusu ekološke proizvodnje i mogućnostima samofinansiranja škola izgradnjom oglednih dobara.

"U projekat su uključena deca predškolskog uzrasta i učenici osnovne škole, ali i njihovi nastavnici i vaspitači. Izgradnja oglednog dobra će poslužiti da se deca upoznaju sa procesima sadnje biljaka i načinom održavanja. Međutim, pored plastenika napravili smo i mesto za kompostiranje, tako da će oni naučiti sve o važnosti tog procesa. Pre podizanja plastenika organizovali smo edukativne radionice i sva deca su prošla teorijsku obuku šta i kako treba raditi u plasteniku i kako kompostirati otpad", kaže profesor Milan Gabarić, menadžer projekta.

Plastenik otvoren i za decu iz grada i okolnih sela

Ekonomija namenjena i deci iz grada

Projekat "Školska zelena ekonomija" podržalo je Ministarstvo zaštite životne sredine. Deca će u ovoj seoskoj školi saditi i gajiti ukrasno, začinsko i lekovito bilje. Plastenik od 50 kvadratnih metara montiran je u školskom dvorištu i ima šest radnih stolova na kojima će učenici gajiti cveće. Prema rečima profesora Milana Gabarića, plastenik će za edukaciju i praktične radionice moći da koriste i predškolci i učenici iz svih gradskih škola iz Kragujevca i okolnih seoskih škola.

Plastenik u selu cveća i šljiva

Plastenik je dobila škola u selu koje je najpoznatije u ovom delu Srbije upravo po velikim proizvođačima cveća i šljiva. Entuzijazmom rukovodstva ove seoske škole prošle godine je u dvorištu nikako je autentično etno dvorište. Premeštena je zgrada stare škole iz 1792. godine, zatim su premestili stare mlekare, vajate i kačare.

Jovanović: Razvićemo i radionice

"Napravljene su ambijentalne učionice. Planiramo da tu đaci uz cele Srbije pohađaju radionice pisanja na voštanim pločama, slikanje na panjevima, tkanje. Sada ovom konceptu obrazovnog i seoskog turizma dodajemo i poklonjeni plastenik u kome ćemo organizovati radionice za kompostiranje i gajenje cveća. Imamo još hektar školskog imanja i težimo da tu razvijemo radionice za organsko uzgajanje povrća", kaže Aleksandar Jovanović, direktor škole.

Škola koje se mnogi gradovi ne bi postideli

U ovoj seoskoj školi veruju da će ovako aktivnim pristupom, koji je njihovim đacima obezbedio uslove, koji su čak i iznad mnogih gradskih škola, pokrenuti razvoj celog sela. Veliku pomoć imaju i od meštana i roditelja učenika, koji svake godine poklanjaju sadnice cveća za uređenje dvorišta i voće za humanitarne akcije.

Foto: Milan Gabarić i Biljana Nenković

Broj pregleda članka: 663; Uspešnost članka: 218.15

Tagovi: Plastenik, Ekologija, Kompostiranje, , Kragujevac, Seoska škola, Zelena ekonomija, Čumić, Gajenje cveća, Etno dvorište, Milan Gabarić, Aleksandar Jovanović, Vajati

Ključne reči članka: najstarija, skola, u, srbiji, dobila, plastenik, plastenik, škola, radionice, škole, dobila, godine, učenici, cveća, ekonomija,   plastenik, ovoj seoskoj školi, školska zelena ekonomija


Biljana Nenković

Svi tekstovi autora

Autorka Biljana Nenković

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!