• Školska zelena ekonomija
  • 25.11.2017. 10:30

Najstarija škola u Srbiji dobila plastenik

Đaci osnovne škole u Čumiću kod Kragujevca od ove nedelje moći će sami da gaje cveće. Oni su u okviru projekta Udruženja "Prijatelji planete" dobili plastenik za tu namenu, a biće domaćini i gradskoj deci, koja žele da nauče kako se gaje biljke i obavlja kompostiranje.

Foto: Milan Gabarić i Biljana Nenković
  • 778
  • 222
  • 0

Osnovna škola "Prota Stevan Popović" u selu Čumić kod Kragujevca dobila je plastenik u kome će učenici moći da nauče kako da gaje cveće. Plastenik je samo još jedan dodatak ovoj najstarijoj obrazovnoj ustanovi u Srbiji, koja postoji više od dva veka i koja po mnogo čemu ima epitet savremene seoske škole.

Ona se sprema da se bavi obrazovnim školskim turizmom i organizuje radionice starih zanata u autentičnom ambijentu škole iz 1792. godine.

Plastenik kao ogledno dobro

Škola je plastenik dobila u okviru projekta "Školska zelena ekonomija". Ovaj projekat sprovodi udruženje "Prijatelji planete", koje širi već prepoznatu ideju u svetu o značaju zelene ekonomije, ciklusu ekološke proizvodnje i mogućnostima samofinansiranja škola izgradnjom oglednih dobara.

"U projekat su uključena deca predškolskog uzrasta i učenici osnovne škole, ali i njihovi nastavnici i vaspitači. Izgradnja oglednog dobra će poslužiti da se deca upoznaju sa procesima sadnje biljaka i načinom održavanja. Međutim, pored plastenika napravili smo i mesto za kompostiranje, tako da će oni naučiti sve o važnosti tog procesa. Pre podizanja plastenika organizovali smo edukativne radionice i sva deca su prošla teorijsku obuku šta i kako treba raditi u plasteniku i kako kompostirati otpad", kaže profesor Milan Gabarić, menadžer projekta.

Plastenik otvoren i za decu iz grada i okolnih sela

Ekonomija namenjena i deci iz grada

Projekat "Školska zelena ekonomija" podržalo je Ministarstvo zaštite životne sredine. Deca će u ovoj seoskoj školi saditi i gajiti ukrasno, začinsko i lekovito bilje. Plastenik od 50 kvadratnih metara montiran je u školskom dvorištu i ima šest radnih stolova na kojima će učenici gajiti cveće. Prema rečima profesora Milana Gabarića, plastenik će za edukaciju i praktične radionice moći da koriste i predškolci i učenici iz svih gradskih škola iz Kragujevca i okolnih seoskih škola.

Plastenik u selu cveća i šljiva

Plastenik je dobila škola u selu koje je najpoznatije u ovom delu Srbije upravo po velikim proizvođačima cveća i šljiva. Entuzijazmom rukovodstva ove seoske škole prošle godine je u dvorištu nikako je autentično etno dvorište. Premeštena je zgrada stare škole iz 1792. godine, zatim su premestili stare mlekare, vajate i kačare.

Jovanović: Razvićemo i radionice

"Napravljene su ambijentalne učionice. Planiramo da tu đaci uz cele Srbije pohađaju radionice pisanja na voštanim pločama, slikanje na panjevima, tkanje. Sada ovom konceptu obrazovnog i seoskog turizma dodajemo i poklonjeni plastenik u kome ćemo organizovati radionice za kompostiranje i gajenje cveća. Imamo još hektar školskog imanja i težimo da tu razvijemo radionice za organsko uzgajanje povrća", kaže Aleksandar Jovanović, direktor škole.

Škola koje se mnogi gradovi ne bi postideli

U ovoj seoskoj školi veruju da će ovako aktivnim pristupom, koji je njihovim đacima obezbedio uslove, koji su čak i iznad mnogih gradskih škola, pokrenuti razvoj celog sela. Veliku pomoć imaju i od meštana i roditelja učenika, koji svake godine poklanjaju sadnice cveća za uređenje dvorišta i voće za humanitarne akcije.

Foto: Milan Gabarić i Biljana Nenković


Tagovi

Zelena ekonomija Plastenik Gajenje cveća Seoska škola Kompostiranje Ekologija Čumić Milan Gabarić Aleksandar Jovanović Etno dvorište Vajati Kragujevac


Autorka

Biljana Nenković

Biljana Nenković

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi