Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 08.04.2017. 15:00

NeemAzal TS i IlsaNeem u eko borbi protiv štetočina

Drvo Neem je vekovima bilo poznato kao čudotvorno drvo Indije. Sadrži alkaloide i liminoide s mnoštvom medicinskih svojstava, pa se jedan od liminoida, azadiraktin, pokazao uspešnim kada se koristi kao pesticid ili insekticid!

  • 3.128
  • 222
  • 0

Drvo Neem (Azadirachta indica) vekovima je bilo poznato kao čudotvorno drvo Indije, a koristi se više od dve hiljade godina kao lekovita biljka. Tradicionalno se koristi u ajurvedskim lekovima kao antiseptik, u borbi protiv virusa i bakterija, urinarnih tegoba, proliva, temperature, kožnih bolesti, opekotina i upalnih obolenja.

Savremena istraživanja potvrdila su izuzetna svojstva ovog drveta pa je tako Neem sve češće ključni sastojak u kozmetičkim preparatima i lekovima.

Neem sadrži alkaloide i liminoide s mnoštvom medicinskih svojstava. Primera radi, jedan od liminoida, azadiraktin, pokazao je uspešnost kada se koristi kao pesticid ili insekticid.

Biološki insekticid NeemAzal TS

NeemAzal TS

Upravo je azadiraktin aktivna supstanca biološkog insekticida NeemAzal TS kompanije Pro-eco, koji deluje kao regulator rasta i smanjuje plodnost ženki štetočina. Ulazeći u telo insekata, azadiraktin blokira pravilan rad hormona, što rezultira time da insekti više ne žele da jedu, lete, da se pare, niti da polažu jaja. Populacija parazita polako nestaje. Njihov životni ciklus je prekinut. Nakon tretiranja, NeemAzal TS prodire u list, te se unutar lista delimično sistematski transportuje.

Sisajući i grizući insekti iz lista uzimaju aktivnu supstancu, što trenutno dovodi do prestanka prehrane. Insekti ne uzrokuju dodatna oštećenja. Zbog posebnog načina delovanja, uspeh tretiranja NeemAzalom ne ocenjuje se brojem uginulih insekata, već se kontroliše smanjenjem oštećenja lista. Populacije insekata još su neko vreme vidljive, nove populacije se više ne stvaraju.

NeemAzal TS je potrebno primenjivati u propisanim dozama i količinama rastvora koja osigurava kompletno i ujednačeno pokrivanje tretirane biljke. Tretiranje je potrebno izvršiti po mogućnosti u jutarnjim ili večernjim satima. Najbolje delovanje ima kad se koristi kod prve pojave štetočina u prvim razvojnim stadiujumima, eventualno ponavljajući postupak nakon 7-10 dana. U slučaju kiše u toku osam sati od tretiranja, preporučuje se ponavljanje postupka.

Njegovom primenom polako se vraća biološka ravnoteža i čuva se ekosistem u zasadu.

Proizvod nije opasan za pčele

S obzirom da je NeemAzal sistemični insekticid širokog spektra delovanja na sve štetočine koje grizu i sišu biljnu masu, koristi se u suzbijanju štetočina na raznim kulturama kao što su:

Najbolje delovanje kod prve pojave štetočina

- povrće: lisne vaši, tripsi, štitasti moljci, sovice, muve lisni mineri, krompirova zlatica, moljci
- agrumi: lisni mineri, vaši, štitasti moljci, cikade, tripsi
- voćke (osim krušaka): lisne vaši, tripsi, cikade, štitasti moljci i sovice
- vinova loza: grožđani moljac, tripsi, cikade

Ako se primenjuje u preporučenim uslovima nije opasan za pčele, a osim toga ne izaziva pojavu rezistentnosti.

IlsaNeem revitalizuje"umorna" zemljišta

Novo azotno đubrivo u ponudi kompanije Pro-eco je IlsaNeem koje osim prihrane azotom, povećava aktivnost mikrobne flore stimulisanjem mikroorganizama u zemljišta razvijajući intenzivnu biološku aktivnost koja je neophodna razvoju useva. Dobija se termičkom reakcijom između Agrogel®-a (hidrolizovanog želatina za poljoprivredu) i Neem-a (pogača Neem semenki).

Studije sprovedene s biljkom Neem su potvrdile efikasnost odbijajućeg delovanja na više od 200 vrsta štetočina u zemlji. IlsaNeem stvara povoljnije uslove u zemljištu za rast i razvoj zdrave i snažne biljke. Dvostruka aktivnost IlsaNeema, u ishrani biljka i revitalizaciji "umornog" zemljišta, posebno je namenjena za korišćenje u intenzivnom uzgoju. Jedna od prednosti IlsaNeema je aktivacija plodnosti zemljišta i poboljšanje proizvodnje u slabije snabdevenim zemljištima.

Ilsaneem

Ujedno pospešuje dobar početni rast biljaka, povećava vegetativni porast i jača koren, a samim tim osigurava se bolji izgled i kvalitet voća i povrća.

Sastav:

  • ukupni azot (N) 11%, od čega organski (N) 11%
  • organski ugljenik (C) 42%
  • organska materija 72%
  • azot (N) iz Agrogel®-a 10,3%
  • azot (N) iz Neem biljnog ulja pogače 0,7%

Tablica 1. Primena IlsaNeem azotnog đubriva

Kultura

Količina

Vreme primene

Ukrasno bilje i lekovito bilje

150 kg/1000 m2

Na početku sezone rasta

Zelena salata

200-500 kg/ha

U toku ili nakon setve

Paprika

200-500 kg/ha

U toku ili nakon setve

Lubenica

200-500 kg/ha

U toku ili nakon setve

Paradajz

200-500 kg/ha

TU toku ili nakon setve

Za više informacija o primeni NeemAzala i IlsaNeema, obratite se kompaniji Pro-eco na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Pro-eco Neem Štetočine Pesticid Insekticid NeemAzal TS Regulator rasta Insekti IlsaNeem Azotno đubrivo


Partner