Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 18.02.2019. 18:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Futog

Od diplome do prepoznatljivog premijum proizvoda

Ana Dolovac u želji da unapredi proizvodnju završila Poljoprivredni fakultet, a brojna istraživanja koja je obavljala tokom izrade diplomskog rada doprinela su da usavrši poslovanje.

Foto: Ana Dolovac
  • 986
  • 201
  • 3

Preduzetničko zanatska radnja Dolovac organic i tradicija iz Futoga je osnovana 2018. godine, firma je proistekla iz porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koje se od 2013. godine bavi organskom proizvodnjom voća.

Brojnim istraživanjem do boljih proizvoda

Prerada sirovina u organskoj proizvodnji predstavljala je neophodan korak u daljem razvoju, što je umnogome doprinelo da se  celokupna proizvodnja podigne na viši nivo. 

Ana Dolovac u želji da unapredi proizvodnju završila je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, smer organska poljoprivreda. Svoje znanje je proširivala završivši mnoge obuke iz ove oblasti i stekla sertifikat za sušenje voća.

Brojna istraživanja koja je obavljala tokom izrade diplomskog rada na temu "Konvektivno sušenje kaše od organske kruške" doprinela su da unapredi proizvode, koji su za kratko vreme dobili status premium proizvoda.

Znanjem na fakultetu do uspeha (Foto: Ana Dolovac)

Matični sokovi od organskog voća

"Značajnu podršku smo dobili od Nevladine organizacije "Eneke" iz Niša koja je učestvovala u realizaciji projekta "Matični sok od organskog voća" i "Voćna rolnica - zdrava poslastica", a koja je obezbedila neophodnu opremu i mašine za rad. Osnovna preduzetnička  delatnost firme je prerada organskog voća: sušenje voća, proizvodnja matičnih sokova, džemova, proizvodnja po tradicionalnoj recepturi," rekla je Ana.

Ne okopavaj, ne rasipaj đubrivo - pusti prirodu da sama odradi posao

Matični sok od organskog voća dobija se hladnim ceđenjem, pasterizuje u zatvorenom sistemu bez dodataka, vode, aditiva i šećera i pakuje u staklenoj ambalaži od 0,2 l i 0,7 l. Matični sok je namenjen maloj deci, trudnicama, adolescentima, spotristima, starijim osobama zbog obilja vitamina i korisnih materija koje su sačuvane ovakvim procesom proizvodnje i pakovanja. Matični sokovi se proizvode od organskog voća: maline, aronije, jabuke, kupine i višnje.

Organske voćne rolnice od jabuke 100% organic proizvedene od sorti jabuka: Budimka, Kožara, Kolačara, Golden Rush. Pakovanje od 300 gr sadrži 30 komada voćnih rolnica težine 10 gr. Rolnica od 10 gr predstavlja zamenu za jednu jabuku.

Voćna rolnica (Foto: Ana Dolovac)

Idealna poslastica za decu

Rolnica predstavlja idealnu poslasticu za užinu dece, a i odraslih. Rolnice se rade u varijanti ukusa: jabuka, šljiva, kruška i kupina. Sušenje voća obavlja se u sušarama na struju konvektivno, pakovanje se obavlja horizontalnom mašinom. Voćna rolnica je fino mleveno, osušeno organsko voće.

"Zašto meljemo, sušimo, rolujemo? Mlevenjem dobijamo fantastičan ukus voća koji sušenjem izgube vodu i rolovanjem istaknemo punoću ukusa", kroz osmeh kaže Ana. 

Bečej: Profesor srpskog proizvodi nesvakidašnje umake

U početku su svoje proizvode prodavali na organskim pijacama i u specijalizovanim prodavnicama organskih proizvoda u Beogradu i Novom Sadu. Zahvaljujući saradnji sa USAID-om dobili su podršku u vidu tehnologije, dizajna, promocije i plasmana.

U Srbiji  danas postoji mali broj prerađivača organske hrane, a potrebe za proizvodima se povećava. Novi organski proizvodi na tržištu brzo nalaze svog kupca. Potrošači su sve više informisani o kvalitetu organski proizvedenog i prerađenog voća i opredeljuju se za kupovinu istog. Potrebe kupaca za organskim proizvodima se povećavaju iz godine u godinu.

Snaga preduzetničko zanatske radnje Dolovac i tradicija ogleda se u blizini voćnjaka i proizvodnog prostora, posedovanju sopstvene radne snage, u stručnoj osposobljenosti i kvalitetnim kadrovima, dobro organizovanim promotivnim aktivnostima kao i zapaženoj i odličnoj prepoznatljivosti kod kupaca.


Tagovi

Ana Dolovac Organska proizvodnja Voćne rolnice Dolovac organic i tradicija Matični sok


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]