Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NLB konkurs
  • 23.05.2022. 16:10

Od NLB Komercijalne banke 2,5 miliona dinara za organsku proizvodnju i preradu

Pet najboljih ideja poteklo je od Branislava Anđelića, Dušana Vukomanovića, Ivana Radičevića, Bojane Ristić i Opšte zemljoradničke zadruge "Darovi lužnice", koji su dobili po 500.000 dinara za podsticaj svoje proizvodnje.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 157
  • 30
  • 0

NLB Komercijalna banka dodelila je na 89. Međunarodnom sajmu poljoprivrede nagrade u iznosu od ukupno 2,5 miliona dinara za pet najboljih projekata uzgoja i prerade organske hrane u okviru NLB KomBank Organic konkursa.

Pet najboljih ideja poteklo je od Branislava Anđelića, Dušana Vukomanovića, Ivana Radičevića, Bojane Ristić i Opšte zemljoradničke zadruge "Darovi lužnice", koji su dobili po 500.000 dinara za podsticaj svoje proizvodnje.

Ivan Radičević iz sela Rašica kod Blaca, ovaj novac uložiće u preradu organskog voća - jagode, maline, kupine, šljive i višnje u sokove, džemove i slatka.

"Ovo voće uzgajamo na 4,7 ha. Sa organskom proizvodnjom smo krenuli 2014. godine i bilo je teško preći sa konvencionalne na ovu u smislu prilagođavanja, jer je način rada drugačiji. Ovaj novac će nam značiti puno, za opremanje proizvodnje, a samim tim još jedan podstrek da radimo bolje i više", kaže Radičević za Agroklub i dodaje da je u organskoj finansijski deo ulaganja manji od konvencionalne proizvodnje, ali je fizički teži, što njima ne pada teško sa 10 članova porodice.

"Gospodin kupac treba da bude zadovoljan"

Na 11. konkurs po redu stiglo je 61 projekat iz Centralne, Južne, Zapadne i Istočne Srbije, kao i iz Vojvodine i Beograda. Najviše prijava pristiglo je od gazdinstva koja se bave biljnom proizvodnjom. Kako postoji sve veće interesovanje za organsku ishranu, tako se povećavaju i izdvajanja iz budžeta Republike Srbije u ovu proizvodnju - trenutno, na 380 miliona dinara.

Srbija izdvaja 380 miliona dinara za organsku proizvodnju

"Mi se trudimo da čitavu filozofiju u okviru Ministarstva poljoprivrede, postavimo na taj način da 'gospodin kupac' bude zadovoljan, a mi svi u lancu treba da se prilagodimo njemu. Pomenute brojke su samo stimulans, kako bi ljudi prešli iz konvencionalne u organsku proizvodnju", rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Krediti za nabavku đubriva po subvencionisanim kreditima

Predsednik izvršnog odbora ove banke Vlastimir Vuković rekao je da NLB KomBank Organic konkurs nastao pre 11 godina upravo kao ideja pomoći organskoj proizvodnji.

"Sada smo došli dotle da imamo pet dobitnika i lepih priča. Organska proizvodnja je nešto što je svima nama neophodno", rekao je Vuković i dodao da će ova banka da nastavi da podržava održiv razvoj zajednice, kroz dodatne projekte odgovornog poslovanja.

NLB Komercijalna banka broji 160.000 aktivnih računa farmera

Treba istaći da NLB Komercijalna banka 4. godinu zaredom ima najveću realizaciju kredita za poljoprivrednike uz subvenciju Ministarstva poljoprivrede, rekla je pomoćnica predsednika izvršnog odbora ove banke Biljana Petrović.

"Pored standardnih kredita koje radimo, najbroniji su subvencionisani krediti sa kamatnom stopom od jedan do tri odsto ili nula, ukoliko vam je potrebna nabavka đubriva. Tu je i kreditiranje klijenata sa projektima sa Svetskom bankom, poznati kao 50:40:10. Za poljoprivrednike koji imaju potrebu za korišćenjem avansne isplate po odobrenim IPARD podsticajima, a uveli smo i dokumentarno poslovanje", pojasnila je Petrovićeva.

Nedavno su NLB i Komercijalna banka ujedinjene, što znači da sada imaju 30 odsto učešća tržišta kada je reč o kreditiranju individualnih poljoprivrednih gazdinstava, pa tako broje 160.000 aktivnih računa takvih farmera.


Foto prilog


Tagovi

NLB Komercijalna banka Konkurs Organska proizvodnja Ivan Radičević Branislav Nedimović Vlastimir Vuković Biljana Petrović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

NLB Komercijalna banka

Bulevar oslobođenja 107, 11000 Beograd, Srbija
web: https://www.nlbkb.rs/poljoprivreda/krediti-poljoprivreda

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P