• Organski proizvodi
  • 17.09.2018. 12:30

Organska ulica: Kupci imaju pravo da traže sertifikat od proizvođača

Da je organsko dobro za prirodu i dobro za nas, uverili su se Novosađani na manifestaciji na Ribljoj pijaci.

Foto: Ljiljana Milovanović
  • 342
  • 42
  • 0

Novosađani već uveliko konzumiraju organsku hranu i znaju njene blagodeti, zahvaljujući tome što imaju Organsku ulicu na Ribljoj pijaci. Sada već tradicionalno, i prošlog vikenda, organizovana je na istom mestu manifestacija pod sloganom "Dobro za prirodu dobro za nas". Prodavci su izložili sezonske, sveže, organske namirnice i prerađene proizvode.

Sertifikat dokaz da je hrana kontrolisana

Novosađani su mogli da kupe, ali i da probaju sezonsko organsko voće, povrće, med, kao i sokove od organskih plodova. Kuvari iz restorana Fiš & Zeleniš napravili su odličnu čorbu od bundeve proizvođača Vozar iz Kisača. Najmlađi sugrađani bez bojazni mogli da uživaju u organskim jabukama porodičnog gazdinstva Klještanović iz Rume.

"Građani su informisani o tome da imaju pravo od proizvođača da traže sertifikat, koji dokazuje da je reč o organskoj i kontrolisanoj hrani, a proizvođači su u obavezi da pokažu sertifikat, kako bi se kupci uverili da je hrana kontrolisana", rekla je Marija Nikolajev.

organska hrana
Deo ponude na Ribljoj pijaci

Organska hrana ne mora da bude preskupa

Svoje maline i slatko od ovog voća izložila je i Katarina Lipovac iz Bačke Palanke, koja je rekla da je zadovoljna prodajom i odzivom Novosađana na ovu manifestaciju. Kod nje na tezgi je mogao da se proba bakin kolač. Odmah do nje, bila je postavljena tezga prodavnice organske hrane Zdravologija, na kojoj su mogli da se kupe organski ajvar, organsko voće i povrće, organski domaći rezanci i ostale đakonije. Njihov moto je "Neka hrana bude tvoj lek".

"Cilj nam je pre svega edukacija stanovništva o tome šta je organska hrana i zdrava ishrana. Želimo da pružimo ljudima kvalitet i mogućnost izbora, pa je asortiman naših proizvoda za svačiji ukus i i svačiji džep, jer želimo da dokažemo da organska hrana ne mora da bude skupa, odnosno preskupa", rekli su u Zdravologiji.

Organska ulica otvorena pre četiri godine

U okviru manifestacija prezentovana je i brošura o organskoj proizvodnji, koju su građani mogli besplatno da dobiju i da se kroz nju bolje upoznaju sa organskom poljoprivredom. Ovu manifestaciju organizovala je Privredna komora Južnobačkog upravnog okruga u saradnji sa Vojvođanskim klasterom organske poljoprivrede. 

Organsku ulicu pre četiri godine otvorilo je gradsko preduzeće "Tržnica", a projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Gradske uprave za privredu Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i uz logističku podršku Privredne komore Srbije - Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga.


Foto prilog


Tagovi

Organska ulica 2018 Novi Sad Riblja pijaca  Marija Nikolajev Klaster organske poljoprivrede Vojvodine Katarina Lipovac Zdrvologija


Autorka

Ljiljana Milovanović

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.