Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljivi izvori energije
  • 04.10.2016. 13:30

Otvoren vetropark u Zagajici

Vetropark je investicija kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind ima veliki značaj kako za stanovništvo ove lokalne samouprave, tako i za AP Vojvodinu, ali i za Republiku Srbiju, jer sa svojih 6,6 megavata snage i uloženim sredstvima od 10 miliona evra predstavlja ozbiljan korak napred u pogledu same energetske politike.

Foto: bigstockphoto.com/Ezio Gutzemberg
  • 426
  • 20
  • 0

Srbija je jedna od potpisnica Kjoto sporazuma, a to znači da do 2020. u proizvodnji energije, 27 odsto mora biti iz obnovljivih izvora. Jedan od načina dobijanja električne energije iz obnovljivih izvora jeste korišćenje energije vetra. Pre nešto manje od godinu dana u Srbiji, u Kuli je otvoren prvi vetropark, a juče i La Pikolina, u Zagajici u blizini Vršca.

Kapacitet vetroparka 6,6 megavata

"Vetropark je investicija kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind ima veliki značaj kako za stanovništvo ove lokalne samouprave, tako i za AP Vojvodinu, ali i za Republiku Srbiju, jer sa svojih 6,6 megavata snage i uloženim sredstvima od 10 miliona evra predstavlja ozbiljan korak napred u pogledu same energetske politike naše zemlje", ocenio je pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj sekretar Nenad Grbić.

U proteklih nekoliko godina u Srbiji je izgrađeno više energetskih objekata iz obnovlјivih izvora energije, a sa ovim objektom u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora postiće se kapacitet od skoro 80 megavata. To je, kako je ocenio Aleksandar Antić ministar rudarstva i energetike, značajan i dobar pokazatelј da su preuzeti ozbljni koraci i da je to samo početak jednog zasigurno utabanog puta koji više nema alternativu.

Maksimalni kapacitet energije iz OI 485 MW

"U ovom trenutku imamo status privremenog povlašćenog proizvođača za još 12 elektrana na obnovlјive izvore, čiji je ukupan kapacitet oko 485 MW, što je izuzetno značajno. Srbija će bez ikakve dileme ostvariti svoje cilјeve. Mi ćemo se do 2020. približiti ili dostići naš cilј od 27 odsto ukupne potrošnje iz obnovlјivih izvora", istakao je ministar Antić.

Foto: bigstockphoto.com/Ezio Gutzemberg


Tagovi

Proizvodnja energije Obnovljivi izvori Vetropark Zagajica 6 megavata snage Kapacitet 485 MW


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao