Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Danilovići
  • 12.12.2018. 18:30

Povratak na selo zbog organske proizvodnje sira i jaja

Bračni par Biljana i Darko Milić odlučili su da se vrate na selo i da se bave organskom proizvodnjom mlečnih proizvoda od kozjeg mleka, kao i proizvodnjom organskih jaja.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 696
  • 89
  • 0

Na 720 metara nadmorske visine nalazi se zaseok Danilovići u selu Bioska kod Užica, potpuno zaraslo u šikaru i šumu. Put je nekada vojska održavala, a od kada nema vojske u tom selu, put je osut i pun rupa. Nije ni čudo što su od nekada desetine kuća, ostale samo dve, u kojima živi po jedna žena - Biljanina majka Milijana i njena jetrva. Ipak, Biljana i Darko Milić su se odvažali da se vrate na imanje Biljaninih roditelja i počnu proizvodnju više vrsta organskih sireva i kajmaka od kozjeg mleka. A i put je u izgledu da se popravi.

"Majka Milijana je imala jednu kozu, koja je davala dosta mleka. Videli smo koliko daje mleka, pa smo pre tri godine podigli kredit i kupili tri koze, rase alpina. Letos smo imali stado od 20 koza i jarića, koje vodi poreklo od te tri koze. Sada imamo stado od 41 koze. Najviše smo ih kupili zbog zdravlja, jer su kozje mleko i sir veoma zdravi. Čitala sam dosta literature o kozama i nisam naišla nigde da mogu da obole od zapaljenje pluća, astme ili raka. To je genetski sposobna životinja i hrani se najhranljivijom delovima biljkama. Sada planiramo da se bavimo organskom proizvodnjom kozjih proizvoda", kaže Biljana.

Imaju sve preduslove za organsku proizvodnju

Za ishranu koza se ne brinu, jer imaju veliko imanje, a tu je i imanje njihovih rođaka, koji ne brani ispašu koza. "Niko ne brani. Svi kažu pustite ih neka pasu, ionako je sve zaraslo. Sve dok vam se pogled prostire, tuda one mogu da pasu", dodala je Biljana.

Njen suprug Darko je vrlo zainteresovan da se vrati na selo. Za sada žive u Sevojnu.

"Srušili smo staru kuću, sem podruma, i počeli gradnju objekta gde ćemo da pravimo sir, trapist i da idemo ka organskoj proizvodnji. Podrum je odličan, baš onakav kako piše u knjigama, tu nam sada sazreva sir. Treba dosta mašina i priručnog alata, jer mi tek počinjemo. I štalu planiramo da premestimo. Ja ću sigurno doći ovde, a Bilja će morati da bude još neko vreme u Sevojnu zbog dece i njihove škole. Ali, i ona će sigurno doći", kazao je Darko, koji je po struci majstor keramičar, dok Bilja radi u pekarskoj prodavnici.

"Dolazim uvek kad mogu. Onda odmenjujem majku. Prekuvam preso, sirim, prodajem. Sir sirimo na stari način. Ne mešamo vodu, niti drugo mleko. Pravili smo trapist, a i mocarelu, topljeni sir za pice, za prženje i veoma je ukusan", dodala je Biljana.

Sir
Sir se siri na stari način

Koze brste kupine i kantarion

Koze iz ovog stada daju od dva do četiri litra mleka, u zavisnosti od toga da li su prvojarke ili su starije. Kako kaže domaćin, bitna je hrana i ispaša, a ako se ne napase - nema mleka.

"I mora da im se posveti pažnja. Sada o njima najviše brine baka, a mi kada stugnemo dolazimo radnim danima i obavezno vikendom. Zanimljivo je da koze idu uvek gde ide baka i tu su stalno pored nje. Jedu žir, a ako ima pecka na žiru neće da ga pojedu. Neće ni trulu šljivu da pojedu, a brste smrču. Koza jede 99 vrsta trava, ovca 20 i krava 17 vrsta. Kupine, paprat i kuda prolaze, nema nijednog struka, jedu sporišak, kantarion. Onda možete da zamislite kakvo je mleko, sir i kajmak. Baka uglavnom pravi sir u kriškama i kajmak, a mi trapist. Surutka je veoma zdrava, ali nemamo tržište za nju", kaže Darko.

Sertifikat za dve godine

Milići imaju podršku od Centra za organsku proizvodnju u Užicu, jer imaju sve idealne uslove da se bave tim načinom proizvodnje.

"Ovde 14 godina niko nije bacio grama đubriva. Sada smo posejali titrikale na jedan hektar. Nećemo đubriti miniralnim đubrivom, već imamo dovoljno đubriva od koza. Tako ćemo zaokružiti celu organsku proizvodnju. Prema mišljenju Poljoprivredne stručne službe u Užicu, za dve godine moći ćemo da dobijemo i sertifikat za organsku proizvodnju. Tritikale je hibrid pšenice i raži, koji je od pšenice nasledio kvalitet, a od raži otpornost. Daje veće prinose nego pšenica, manji su troškovi, ima dublji koren u zemlji. Sa 30 ari može da dâ tone, to znači sa hektara jedan vagon, mada, obično ide 200 kg po hektaru. Sena imamo dovoljno, a jedna koza pojede oko 2,5 kg dnevno", navodi Darko.

Miljana
Baka MIljana nekada imala samo jednu kozu

Koze uglavnom na svet donose dva jareta

Kada je u pitanju reprodukcija, bar u ovom domaćinstvu, koze uglavnom jare dva jareta, mada je jedna od njihovih koza ojarila i tri jareta.

"Jare se jednom godišnje. Pare se u septembru. Ima određen način kako se pripema koza za parenje. Tada treba pojačati hranu da koza proizvodi ćelije. Kada ima više hrane ona će da ojari dva do tri jareta. Vrlo je značajno da jarac bude iz trojke ili četvorke, odnosno da je njegova majka ojarila troje ili četvoro jaradi, jer muški jarići povlače na majku, a ženski na mužjaka. Pol zavisi od mužjaka, a broj komada od koze", objasnio je Darko.

Od bake do unuka - svi u poslu

Ovaj bračni par ima troje dece, koja se sama uključuju u ovaj posao. Sin Srđan je najzainteresovaniji za kozarstvo i po ceo letnji raspust je kod bake. "Muzao je koze, čuvao, pravi trapist. Sve ga interesuje oko koza. Ćerka Srđana, zajedno sa ocem, bila je na nedavno održavnom Sajmu etno proizvoda u Beogradu. Na svom štandu su izložili naše proizvode", kaže Biljana.

Baka Milijana je i ranije imala koze, a ove životinje baš voli. Kako kaže, od kako su mlađi počeli da se bave ovim poslom, manje strahuje od guja, jer je sada, ono što je bilo zaraslo, raskrčeno.

Miljana
Golovrati šijan

Milići će početi i uzgoj koka nosilja, rase golovrati šijan, za proizvodnju organskih jaja. Sada imaju 60 piladi, a u februaru će dobiti još 300 komada, zahvaljujući subvencijama Grada Užica.


Tagovi

Biljana Milić Darko Milić Organski kozji sir Kozje mleko Koze Tritrikale Golovrati šijan Danilovići


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.