U Bugarskoj raste broj površina na kojima su zasejane krmne biljke, a kao rezultat povećanog interesa organskih uzgajivača stoke i proizvođača u mlečnoj industriji.
Poboljšanje zdravlja ljudi glavni je cilj Ujedinjenih naroda u narednih 10 godina. Zdrava hrana jedan je od važnih faktora, koji utiče na fizičko i psihičko zdravlje. Tržište zdrave, organski uzgojene hrane raste i u Bugarskoj.
Ta zemlja je članica Evropske unije od 2007. godine, a tu se u poslednjih 10 godina povećao broj proizvođača ekoloških proizvoda sa 311 u 2008. na 6.660 krajem 2018. godine. Dakle, više od 20 puta.
Prema podacima bugarskog Ministarstva poljoprivrede, površina zemljišta tretiranog samo organskim đubrivima, povećala se za šest puta u poslednjih sedam godina. Posebno raste uzgoj svežeg organskog povrća kao što je artičoka, luk, šargarepa, zelena salata, karfiol i brokuli, lubenica, dinja, ali i jagoda i pečuraka. Najveći rast, za 50 odsto zabeležen je 2016. godine.
Formirana baza organskih proizvoda za unapređenje izvoza i poslovanja proizvođača
Čak raste proizvodnja useva koje nisu tradicionalni za to podneblje, kao što je već spomenuta artičoka, ali i kivi. Iako na malim površinama, pokazatelj su napora organskih proizvođača da zadovolje potražnju na tržištu i da diverzifikuju ponudu.
I vinogradari se okreću ovoj vrsti proizvodnje. Danas u toj zemlji postoji više od 10 proizvođača ekološkog vina. Oni slede pravila uzgoja grožđa regulisana od strane Evropske unije, koja zabranjuje upotrebu đubriva, herbicida, pesticida, fungicida i drugih sredstava. Kao takvi, pronašli su svoju tržišnu nišu.
Raste i broj površina na kojima su zasejane krmne biljke, a kao rezultat povećanog interesa organskih uzgajivača stoke i proizvođača u mlečnoj industriji.
Bugarska je, kako piše Emerging Europe, poznata po svojoj biološkoj raznolikosti i bogatom tlu. Ta zemlja ima sve prirodne preduslove u kojoj će lokalnu organsku poljoprivrednu proizvodnju pretvoriti u uspešan poslovni model.
Tagovi
Autorka