Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 27.11.2019. 15:00
  • Bugarska

Pre deset godina imali 311, a krajem 2018. čak 6.660 organskih proizvođača

U Bugarskoj raste broj površina na kojima su zasejane krmne biljke, a kao rezultat povećanog interesa organskih uzgajivača stoke i proizvođača u mlečnoj industriji.

Foto: Pixabay/JamesDeMers
  • 120
  • 12
  • 0

Poboljšanje zdravlja ljudi glavni je cilj Ujedinjenih naroda u narednih 10 godina. Zdrava hrana jedan je od važnih faktora, koji utiče na fizičko i psihičko zdravlje. Tržište zdrave, organski uzgojene hrane raste i u Bugarskoj. 

Ta zemlja je članica Evropske unije od 2007. godine, a tu se u poslednjih 10 godina povećao broj proizvođača ekoloških proizvoda sa 311 u 2008. na 6.660 krajem 2018. godine. Dakle, više od 20 puta. 

Raste i proizvodnja artičoka i kivija

Prema podacima bugarskog Ministarstva poljoprivrede, površina zemljišta tretiranog samo organskim đubrivima, povećala se za šest puta u poslednjih sedam godina. Posebno raste uzgoj svežeg organskog povrća kao što je artičoka, luk, šargarepa, zelena salata, karfiol i brokuli, lubenica, dinja, ali i jagoda i pečuraka. Najveći rast, za 50 odsto zabeležen je 2016. godine.

Formirana baza organskih proizvoda za unapređenje izvoza i poslovanja proizvođača

Čak raste proizvodnja useva koje nisu tradicionalni za to podneblje, kao što je već spomenuta artičoka, ali i kivi. Iako na malim površinama, pokazatelj su napora organskih proizvođača da zadovolje potražnju na tržištu i da diverzifikuju ponudu. 

Više od 10 proizvođača ekološkog vina

I vinogradari se okreću ovoj vrsti proizvodnje. Danas u toj zemlji postoji više od 10 proizvođača ekološkog vina. Oni slede pravila uzgoja grožđa regulisana od strane Evropske unije, koja zabranjuje upotrebu đubriva, herbicida, pesticida, fungicida i drugih sredstava. Kao takvi, pronašli su svoju tržišnu nišu. 

Raste i broj površina na kojima su zasejane krmne biljke, a kao rezultat povećanog interesa organskih uzgajivača stoke i proizvođača u mlečnoj industriji. 

Bugarska je, kako piše Emerging Europe, poznata po svojoj biološkoj raznolikosti i bogatom tlu. Ta zemlja ima sve prirodne preduslove u kojoj će lokalnu organsku poljoprivrednu proizvodnju pretvoriti u uspešan poslovni model.


Tagovi

Organska proizvodnja Tržište Zdrava hrana Ekološko vino Bugarska Eko proizvodnja Rast


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]