Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organski uzgoj
  • 29.07.2018. 09:00

Preradom sopstvenog organskog voća razvili porodični posao

Porodica Lazić, iz kuršumlijskog sela Žuč, od organski uzgojenog voća, proizvedenog u sopstvenom zasadu proizvode poslastice, pića i kozmetičke proizvode. S vremenom je to od hobija preraslo u ozbiljan posao u koji je uključena cela porodica.

Foto: Pixabay / jarmoluk
  • 1.879
  • 191
  • 0

Porodica Lazić, u kuršumlijskom selu Žuč proizvodi voće. Međutim, oni to voće ne prodaju kao sirovinu, već od njega prema staroj recepturi pripremaju sokove, slatko, pekmeze, likere i posebne vrste sapuna od voća i lekovitog bilja. Za njih karakteristično da sve proizvode organski, a takvoj vrsti proizvodnje su se posvetili nakon što su radeći u jednoj kuršumlijskoj firmi ostali bez posla.

Prirodni proizvodi za jelo i negu lepote

Kako prenosi RTS, kada je pre oko 5 godina, Biljana Lazić, iz sela Žuč, počela proizvodnju zimnice, likera i sapuna po tradicionalnoj recepturi, nije ne slutila da će se tim poslom baviti cela njena porodica. Ona objašnjava da su se opredelili da voće, koje proizvedu na svoj imanju, prerade u likere, slatkasokove. Osim toga,Biljana je nedavno počele da pravi i prirodnu kozmetiku, to jest ručno rađene sapune i kreme.

Sami prave preparate za prskanje voća

Svo njihovo voće je kako tvrde proizvedeno na organski način, u zasadima o kojima se brine Biljanin suprug Milorad Lazić. On ističe da sami prave preparate za prihranu i zaštitu biljaka. Milorad napominje da dosta koriste koprivu, a bordovsku čorbu prave onako kako su to njihovi preci radili, dodavši da nikako ne koriste hemijska sredstva. 

U planu ulaganje u mini hladnjaču

U porodični posao Biljana i Milorad su uključili i sinove. Najstariji Dragan, student četvrte godine Teološkog fakulteta svaki slobodan trenutak provodi na imanju. On ti sređujemo maline, kupine, seče drva i radi sve što treba da se obezbede dobri useve za ovu godinu i za svaku narednu godinu.  Lazići planiraju uskoro da ulože novac u gradnju mini hladnjače za skladištenje voća, da bi proces proizvodnje bio moguć tokom cele godine.

Računaju na podršku opštine

Oni očekuju pomoć opštine koja subvencijama pozitivno utiče na oživljavanje takvog načina proizvodnje. Jovica Đinović, iz poljoprivredne službe opštine Kuršumlija, naglašava da je opštinska vlast prepoznala šansu da se pomogno narodu, a naročito ljudima koji imaju želju da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, odnosno onima koji se već bave tom delatnošću i žele da svoju proizvodnju usavrše i ostanu u svojim selima. Inače u Kuršumliji se oko 1.000 domaćinstava na 500 hektara bavi se organskom proizvodnjom uglavnom jagodičastvog voća.


Izvori

RTS


Tagovi

Organska proizvodnja Voće Voćarstvo Žuč Kuršumlija Biljana Lazić Milorad Lazić Sokovi Likeri Slatko Sapuni Kreme


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.