Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska poljoprivreda
  • 03.10.2017. 10:15

Projekti za veći razvoj organske proizvodnje

Šta je "Organic Bridge" i kako može da pomogne onima koji se bave organskom poljoprivredom?

Foto: Centar za organsku proizvodnju Selenča / Facebook
  • 407
  • 26
  • 0

Organska proizvodnja se u Srbiji može brže razviti, ukoliko proizvođači učestvuju u regionalnim i evropskim projektima. Ovo je zaključak 11. Međunarodnog foruma organske proizvodnje koji je održan u Selenči.

Organic Bridge

Evropski projekat "Organic Bridge", predstavljen je kao uspešan primer unapređenja ove vrste poljoprivrede u regionu. U njemu učestvuju iz Srbije Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS) i organizacija "Teras" iz Subotice, a iz Hrvatske Grad Valpovo i "Tera tehnopolis" iz Osijeka.

Projekat je podržala Evropska unija sa 550.000 evra, a trajaće dve godine. Biće organizovani treninzi i edukacije za 260 proizvođača, a formiraće se i razvojno-istraživačke institucije kako bi se znanje prenelo u praksi.

Površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji ne prelaze 16.000 hektara, zajedno sa pašnjacima i utrinama. Hrvatska ima oko 75.000 hektara pod organskom proizvodnjom, ali nema iskustvo u organizovanju poljoprivrednika kakvo ima COPS i druge organizacije u našoj zemlji-

Organska prozvodnja i IPARD

Predviđeno je da organska proizvodnja bude uključena i u IPARD program. Srbija je u završnoj fazi akreditacije, pa će naši proizvođači, pored nacionalnih mera, koristiti i mere ovog evropskog fonda.

"Selenča je najorganizovanija sredina u Srbiji kada je o organskoj proizvodnji reč. Ona će imati posebno mesto u nacionalnom planu ruralnog razvoja. Podatak da je prosečna veličina parcela u Srbiji oko 4,5 hektara, govori o tome da će mali proizvođači u konvencionalnoj proizvodnji teško izdržati tržišnu utakmicu na tako malim površinama", poručio je Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede .

Foto: Centar za organsku proizvodnju Selenča / Facebook


Tagovi

Centar za organsku proizvodnju Selenča Organic Bridge Velimir Stanojević Forum IPARD


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃