Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljne vaši
  • 17.07.2019. 08:00

Protiv biljnih vaši borite se belim lukom, čili paprikom, sapunom

Donosimo vam nekoliko efikasnih preparata koji će vam pomoći u borbi protiv biljnih vaši na povrću, voću, ali i ukrasnom bilju.

Foto: Depositphotos/Busurmanov
  • 6.203
  • 170
  • 2

Vremenske prilike koje slabe biljke istovremeno pogoduju biljnim vašima koje napadaju povrće, cveće, voće, ukrasno bilje. Veoma su dosadni i uporni i teško ih se rešiti, pogotovo kada dolaze u većem broju. 

Kako smo već pisali, sa biljnim vašima se treba boriti na svim poljima, pomoću ptica, drugih insekata, biljaka saveznika. 

Prirodnim metodama protiv biljnih vaši

Ipak, ako je situacija takva da ni to nije dovoljno, posegnite za biljnim preparatima koje je jednostavno napraviti, a vrlo su delotvorni.

Preparati za biljne vaši na povrću i voću

Odličan preparat, ne samo za biljne vaši na povrću nego i druge insekte, napravite od belog luka i čili paprike. Pet glavica belog luka, pet sušenih čili paprika, tri kašike mlevene čili paprike ubacite u pet litara vode. Ostavite da odstoji najmanje 12 sati, a nakon toga procedite i razredite sa vodom, u razmeri 1:1. 

Pesticid od čili paprike - kako ga pripremiti i koristiti

Efikasan će biti i preparat samo od belog luka. Usitnite i izgnječite 200 grama belog luka i prelijte sa jednim litrom tople vode pa ostavite da stoji pet sati. Procedite i jednu šoljicu ovog preparata razredite sa deset litara vode.

Kopriva, odnosno mravlja kiselina koju sadrži, takođe je pokazala dobre rezultate. Kilogram sveže koprive prelijte sa deset litara vode. Ostavite da stoji 12 do 24 sata, nikako duže jer tada gubi insekticidna svojstva. Procedite i prskajte biljke, a svaki sledeći put napravite sveži preparat. 

Tretiranje ukrasnog bilja

Osim već gore spomenutih preparata, na ukrasnom bilju i cveću možete koristiti i druge, gotove preparate kao što su gazirana pića, sapunica, duvan i sl. 

Živu ogradu, cvetnice, ruže, dovoljno je poprskati napitkom poput Koka Kole. Šećer će stvoriti lepljivu sredinu koja će lisne vaši sprečiti da se kreću i hrane. Postupak ponavljajte nakon svake kiše. 

Zaštitite povrće preparatima koje možete i sami napraviti

Sapunica deluje na sličan način ipak, koristite one koji su napravljeni od ekoloških sastojaka. 300g sapuna rastvorite u 10l vode. Ako koristite tečni sapun, potrebno je 125 ml. Ovim rastvorom prskajte biljke. 

Deterdžent za veš i crveni luk takođe deluju. Krupno naseckajte 30 grama crvenog luka, dodajte do šest grama deterdženta za veš i prelijte sa jednim litrom vode. Ostavite da stoji pet sati, procedite i poprskajte napadnute cvetnice. 


Tagovi

Biljne vaši Tretiranje Preparati Čime prskati


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.