Pretraživanje tekstova
Ljuske jaja idealan su izvor kalcijuma, elementa od kojeg biljke postaju jače i od kojeg, u velikoj meri, zavisi kvalitet budućeg ploda.
Iako je mnogima "teško" da sakupljaju ljuske od jaja tokom jeseni i zime, posao se isplati kada počne sadnja paradajza. To je biljka koja troši mnogo hranljivih materija iz zemljišta tokom vegetacije, a kalcijum, koji se nalazi u izobilju u ljuskama jaja, neophodan je za jače ćelijske zidove, odnosno, bolju otpornost biljaka.
Pomaže i protiv truleži ploda koja se često pojavljuje, a od koje plodovi gube na vrednosti.
Ljuske je najvažnije dobro usitniti i staviti u rupe za sadnju u zemljištu na koje se prethodno bacilo mineralno ili organsko, peletirano, đubrivo. Potom sledi freziranje i pravljenje rupa za sadnju. Pošto paradajz voli dublju sadnju, rupa može da bude nekoliko centimetara dublja od dubine stiropora, u kojoj se biljka nalazila pre sadnje.
Dovoljno je pola šake ljuski po rupi, u koju se potom doda malo zemlje i stavi sadnica, koja se prethodno natopila u vodi pomešanoj s čajem od kamilice ili s vodom u kojoj su bili listovi salate, gaveza i koprive. Smesa ovih biljaka daće sadnici zamah za početni rast jer sadrže dosta azota, naročito kopriva i gavez, a kamilica je idealna za dezinfekciju korena i zemljišta.
Ako ostane ljuski od jaja, mogu da se pospu oko biljaka. Jeste da će se sporije razlagati nego da su u zemlji, ali će sprečiti puževe u bašti ili plasteniku da oštete mlade biljke.
Paradajz je biljka kojoj treba dosta hraniva tako da se, posle sadnje, stabljike mogu folijarno prskati sredstvima koja u sebi sadrže aminokiseline koje će aktivirati zemljište, kao i sredstva za zaštitu od plamenjače.
Kako ubrzati klijanje i nicanje semena? Evo 5 prirodnih načina
Desetak dana nakon sadnje poželjno je da se krene i s folijarnom ishranom sa sredstvima na bazi kalcijuma jer je on potreban i pre, ne samo tokom cvetanja.
Naravno, ne sme se zaboraviti da se biljke, nakon sadnje, dobro zaliju ili da im se voda doda sistemom za navodnjavanje.
Tagovi
Ljuske jaja Sadnja paradajza Puževi Čaj od kamilice Plamenjača
Autor
Više [+]
Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Biće roda u Topličkom okrugu. Mraz ipak nije "odneo" prinos voćnim kulturama u selu Vodice kraj Prokuplja!