• Organska hrana
  • 18.05.2021. 10:00

Srbija i Republika Srpska: Priznavanje sertifikata za organsku proizvodnju

Postignuti dogovor će proizvođačima organske hrane značajno olakšati plasman proizvoda kako na teritoriji Srbije tako i u Republici Srpskoj.

Foto: Bigstock/Goodmoments
  • 112
  • 11
  • 0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović dogovorio se na sastanku u Istočnom Sarajevu sa ministrom poljoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem o međusobnom priznavanju nacionalnih sertifikata za organsku proizvodnju, piše Tanjug.

Postignuti dogovor će proizvođačima organske hrane značajno olakšati plasman proizvoda kako na teritoriji Srbije tako i u Republici Srpskoj.

Kako dalje pišu Večernje novosti, dogovorena je i zajednička organizacija BIOFEST u septembru u Banjaluci, u cilju boljeg povezivanja proizvođača i trgovaca organskim proizvodima, ali i daljem jačanju njihovog plasmana robe na dva tržišta.

Jedan od najprofitabilnijih sektora poljoprivrede

Proizvodnja organske hrane predstavlja jedan od najprofitabilnijih sektora poljoprivrede i sve je više tražen na najplatežnijim svetskim tržištima od SAD-a i Skandinavije do zemalja Bliskog Istoka - navodi se u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

Ubrzaće se proces sertifikacije organske proizvodnje?

Kako je ranije najavio Nedimović, država će ubrzati proces sertifikacije organske proizvodnje, jer će taj posao umesto proizvođača, odnosno kooperanata, moći da rade i hladnjačari.

"S druge strane i za sam proces sertifikacije iz klasične u organsku proizvodnju država je omogućila još jednu alataku, a to je da taj proces jedna platforma preuzme na sebe za sve svoje kooperante", objasnio je resorni ministar.


Tagovi

Organska proizvodnja Srbija Republika Srpska Branislav Nedimović Boris Pašalić Biofest Sertifikati


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pošto mi se javilo dosta vas zainterosovanih kakvo je to vino od zove i na čemu vaš enolog danas radi, odlučio sam da podelim sa Vama deo procesa proizvođenja vina od muskt-hamburga i aronije! Biće možda za tridesetak litara u kome svi učim... Više [+]