Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 28.09.2015. 12:00

Srbija nikad neće dozvoliti gajenje GMO!

"To je jako bitno i to je dodatna vrednost, kao na primer što je organska hrana, i zahtevna tržišta kao što je EU su potpuno spremna da plate ovakav proizvod po višim cenama", naglasio je Golubović.

Foto: depositphotos.com/fotokostic
  • 53
  • 1
  • 0

Srbija nikada neće dozvoliti kultivisanje GMO semena na svojim poljima, poručio je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

"To je zvaničan stav vlade i to je ono što nijedan zakon, dok je ove vlade, neće moći da promeni", rekao je Golubović Tanjugu dodajući da bi eventualne izmene Zakona o GMO mogle da budu samo u pravcu dodatnog povećanja bezbednosti potrošača. On, takođe, ističe da nisu tačne tvrdnje u javnosti se na našu zemlju vrši pritisak da mi moramo da dozvolimo GMO seme.

Golubović je istakao da Srbija ne proizvodi genetski nemodifikovanu soju iako je lider u proizvodnji te kulture, kao i da vlada želi zajedno sa organizacijom Dunav soja, koja je mnogo učinila na promociji genetski nemodifikovane soje, da nastavi da stimuliše takvu proizvodnju.

Naveo je da se sa Dunav sojom obeležava zdrava soja, što znači da potrošači mogu da prepoznaju da je to soja kontrolisanog kvaliteta odnosno da nije GMO. "To je jako bitno i to je dodatna vrednost, kao na primer što je organska hrana, i zahtevna tržišta kao što je EU su potpuno spremna da plate ovakav proizvod po višim cenama", naglasio je Golubović.

Kaže da je osnovni cilj i želja ministarstva da stimuliše naše proizvođače da nastave da se bave genetski nemodifikovanom sojom, ali i da se kontaktira ceo lanac onih koji proizvode meso, mleko i jaja, jer i oni onda imaju proizvod višeg kvaliteta i to mogu da materijalizuju.

"Jako je opasno, kada pričamo o Zakonu o GMO, što svako izvuče rečenicu koja je njemu bitna. Oni koji su kultivisali GMO soju, koju smo mi uništavali, upravo su bili farmeri i oni prvo moraju biti edukovani da to ne rade", naveo je Golubović. Dodao je da će eventualne promene zakona svakako biti rezultat javne rasprave i učesća stručnih ljudi i konsenzusa u Srbiji.

"Niko neće raditi iza leđa javnosti, niti u nekim tajnim grupama. Ide nam na ruku i predstavlja vetar u leđa jačanja pokreta u Evropi protiv GMO i neke zemlje, kao što je Mađarska, su i ustavom zabranile kultivisanje tog semena", istakao je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, EU ne traže ''apriori'' da Srbija bilo šta prihvati - "to naša javnost naduvava tvrdeći da zbog toga nećemo biti članica Svetske zdravstvene organizacije".

Foto: depositphotos.com/fotokostic


Izvori

Tanjug


Tagovi

Zakon o GMO Svetska zdravstvena organizacija Dunav soja GMO seme Organska hrana

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D