Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cveće u bašti
  • 28.07.2023. 07:30

TOP 5 vrsta cveća koja štite baštu

Bašte puna cveća nisu samo lepe. Ove vrste ispuštaju korisne materije koje štite uzgajane kulture.

Foto: Depositphotos/audaxl
  • 1.211
  • 91
  • 0

Nekada su bašte bile pune cveća, a njegova uloga nije bila samo estetska. Postoje brojne vrste koje su naši saveznici u zaštiti useva, jer izlučuju materije koje štite biljke od štetočina, smanjuju pojavu biljnih bolesti.

Nezamenjivo je u organskoj poljoprivredi i permakulturi gde se praktikuje mešovita sadnja. Većina ima jak miris koji zbunjuje i tera štetne insekte. Osim toga, neki od njih teraju dosadne komarce.

Šest korisnih vrsta 

1. Kadifa

Kadifice su na prvom mestu kao neizostavan dekor između povrća. Ova tradicionalna cvetnica ne samo da ima lepe cvetove nego je izuzetno korisna. Čisti zemljište od nematoda. Često se seje na površinama gde će se uzgajati kupus i zaorava.

Sadi se pored kupusa, paradajza, šargarepe, paprike, patlidžana, luka, jagoda, zelene salate. Pored nematoda, smanjuju populaciju lisnih vašiju, krompirove zlatice, žičnjaka, majskog hrušta, lukove muve, rovca, mrava. Svojim mirisom deluje čak i kada je biljka suva.

Korisne kadifice (Foto: R.Vojnović)

2. Neven

Narandžasti ili žuti cvetovi nevena su nezaobilzni u baštama. Svojim mirisom tera mnoštvo insekata, nematoda. U zemljištu sprečava rast gljivica koja prouzrokuju oboljenja. Sadi se pored krompira, paradajza, kupusa, paprike, jagode. Privlači lisne vaši, dok krompirova zlatica ne podnosi njegov miris.

3. Lavanda

Dvojaku ulogu ima lavanda. Njen miris ne podnose lisne vaši, mravi, puževi, ali privlači oprašivače. Izuzetno lepo deluje kombinacija sa ružama kojima daje zaštitu. Gde je posadimo biće manje muva i komaraca.

Šta se sve može sa lavandom? Evo 10 načina upotrebe

4. Buvač

Buvač ili dalmatinska kamilica je prirodni insekticid. Osim kao biljka u bašti, od njega se pripremaju prirodni insekticidi. Njegov miris odbija larve mnogih insekata. Nije štetan za okolinu, a koristi se za pripremu tinkture koja kada se nakapa na krzno pasa i mačaka, štiti ih od krpelja i buva.

5. Dragoljub

Dekorativni dragoljub smanjuje populaciju lisnih i belih vašiju, krompirove zlatice. Takođe, smanjuje pritisak plamenjače na paradajz i krompir. Izuzetno je dobar u voćnjacima. Njegovi su cvetovi vrlo dekorativni i jestivi. 

Osoliki pauk jede i smrdljive martine - evo još 6 zanimljivosti o čuvaru bašte

Ne zaboravite cinije, lupine, vratić, borač i mnoge druge korisne i ukrasne vrste koje pored lepih cvetova mogu da zaštite vaše useve.

Cinije su takođe zaštitnice vrta 

Kakvo cveće raste kod vas u bašti? Pišite nam u komentarima, a fotografije postavite na naš KLUB.


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suvi cvet sve se više upotrebljava kao sastojak krema za lečenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih stanica i kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Lavanda

Lavanda

Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više gaji i plantažno. Nema velikih zahteva u pogledu kvaliteta zemljišta, gajenje joj je vrlo ekonomično, a može poslužiti i kao... Više [+]

Tagovi

Bašta Zaštita bašte Kadifice Neven Lavanda Nematode TOP 5 Cveće Korisno cveće Cveće u bašti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.