Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malčiranje
  • 15.09.2018. 17:00

Iskoristite opalo lišće kao malč

Opalog lišća će biti sve više, a umesto da ga sakupimo i bacimo, možemo ga upotrebiti za malčiranje. 

Foto: Gardenista / John Merkl
  • 2.215
  • 165
  • 0

Svi se sećamo pismenih radova iz škole, koji su najčešće počinjali rečenicom: "Stiže jesen, a tepih od žutog lišća šuška ispod mojih nogu". Upravo taj dekorativni "tepih" može itekako da nam bude od koristi u bašti. Opalog lišća će biti sve više, a umesto da ga sakupimo i bacimo, možemo ga upotrebiti za malčiranje

Šta je malč?

Malč je sloj materijala, koji nam omogućava da zagrnemo biljke, štiteći ih od korova, ali i da dekorišemo prostor. On čuva vodu i održava temperaturu zemljišta. Biljke okružene malčem zahtevaju manje posla oko održavanja - manje plevljenja, prihranjivanja i zalivanja. Za malčiranje se najčešće koriste: suvo lišće, seno, piljevina, iglice bora i tako dalje.

Kako i zašto kompostirati opalo lišće?

Kako da iskoristim opalo lišće za malčiranje?

Pre nego što pristupite malčiranju, zemljište očistite od korova. Malčiranje listovima možete da obavite na dva načina - da ih usitnite (na primer kosilicom za travu) ili ostavite celima. Sakupite listove na gomilu. Najvažnije je da ih rasporedite oko biljke u tankom sloju, do tri centimetra, kako bi voda mogla da dopre do korena biljaka. Ukoliko malčirate oko stabala, udaljite sloj bar pet centimetra od debla, da ne bi došlo do gomilanja vlage. Toliko je jednostavno!


Tagovi

Malč Opalo lišće Suvo lišće Malčiranje Kompost


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]