Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trovanje ptica
  • 14.03.2019. 08:00

U poslednje dve decenije otrovano više od 2.000 divljih ptica

U poslednje dve decenije u Srbiji su zbog trovanja uginule 2.054 divlje ptice, zbog čega su najugroženije grabljivice: stepski i sivi soko, te orao belorepan.

Foto: Pixabay / skeeze
  • 182
  • 24
  • 0

U poslednjih 19 godina u našoj zemlji su od posledica trovanja uginule najmanje 2.054 divlje ptice. Kako prenose Novosti, te brojke se nalaze u bazi podataka Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), koje prati trovanje i dokumentuje gotovo svaki slučaj već skoro dve decenije. Stručnjaci upozoravaju na to da je toliki broj otrovanih ptica zabrinjavajući i da su zato pojedine zaštićene vrste pred istrebljenjem.

Glavni krivac pesticid furadan

Kako tvrde zaštitari najveći krivac za smrt divljih i ugroženih ptica je pesticid furadan, koji je po hemijskom nazivu poznat kao karbofuran. Inače, njegovo korišćenje je u Srbiji zakonom zabranjeno. U DZPPS kažu da su u 24 od 240 slučajeva trovanja divljih i zaštićenih ptica, zabeleženih u prethodnih 19 godina, laboratorijske analize su pokazale da su ptice trovane upravo furadanom.

Stepski soko kritično ugrožena vrsta

Populacija stepskog sokola je u poslednje dve decenije opala za čak 70%, zbog čega je ta ptica dobila status kritično ugrožene vrste. Takođe, populacija sivog sokola koji se već vodi kao ugrožena vrsta je, u istom periodu, opala gotovo za polovinu. Glavni razlog masovnog opadanja broja obe vrste sokolova je njihovo ubijanje i proganjanje koje sprovode golubari, tvrde u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Još jedna ugrožena vrsta je i orao belorepan, a 97% orlova belorepana stradalo je od posledica trovanja. 

Zbog trovanja ptica kažnjene samo dve osobe

U toj bazi podataka Vojvodina je označena kao mesto na kojem je najviše ptica otrovano furadanom. Predsednik DZPPS Milan Ružic kaže da je ubijanje grabljivica, naročito sokolova označeno kao glavna pretnja opstanku ugroženih stepskog i sivog sokola. Osim manjka svesti da se te životinje ne smeju ubijati, Ružić naglašava da celoj situaciji doprinosi i nekažnjivost onih koji truju ptice. On napominje da gotovo niko u Srbiji nije kažnjen zbog trovanja ptica, dodajući da su poznata samo dva slučaja da su trovači ptica odgovarali pred zakonom.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Ptice Grabljivice Trovanje Furadan Milan Ružic Stepski soko Sivi soko Orao belorepan Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer